recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Szűzérmék gombamártással és krumplifasírttal

Mitzi von Küche

2021. március 31. - Mitzi von Küche

 Egyik kedvenc ételünk a gombás szűzpecsenye, de most egy régen elfeledett köretet készítettem mellé, gyerekkori kedvencemet, a krumplifasírtot. Anno nagymamám mindig gombamártást adott mellé, így nosztalgiából én is így tettem.

7fb5e493-92db-477b-ae0e-842f1c8c21d9.jpeg

 Ezúttal is kedvenc okoskuktámat vettem elő. Egy kis kacsazsíron egy kisebb fej felaprított hagymát dinszteltem, erre kerültek a felszeletelt szűzérmék, egy kis pirításra.

1f37fec8-47ce-49ec-8660-7a4d0b62845b.jpeg

 Ezután következett a gyönyörű friss csiperkegomba viszonylag nagyobb darabokra vágva, majd némi fagyasztott vargánya - az igazi ízbomba. Annyi vizet öntöttem rá, hogy majdnem ellepje és ízesítettem sóval, töröttborssal, szárított kakukkfűvel és rozmaringgal. Az elektromos kukta fedelét rátettem /zenél!/, a programot beállítottam 25 percre.

54c6b093-f453-4388-ac1d-d84844e1a5db.jpeg

 Amikor a főzési idő letelt és a fedő nyithatóvá vált, ezt lehetett látni a kukta belső edényében. Kivettem a hússzeleteket és a gombát, a levet besűrítettem egy kis keményítővel, majd egy evőkanál tejföllel összeforraltam. Végül egy kevés cukorral és ecettel állítottam be a végső ízt.

dc37f27b-d37e-4336-83ef-093bb0902f29.jpeg

 A krumplifasírthoz maradék krumplipürét használtam fel, egy nagy tojást és némi lisztet hozzáadva jól elkevertem a masszát, picit utánasóztam.

43e36659-cb0f-4862-8947-25787e9d4ce5.jpeg

Rusztikusra formázva, liszttel meghintve középmeleg olajban kisütöttem a krumplifasírtokat.

7b464526-a6d1-4cc1-86c5-91ed4b2d5e2d.jpeg

Nagyon ízlettek a nosztalgikus ízek. Harmonikus ízkompozíció a szűzérmék - gombamártás - krumplifasírt.

0ed17c3d-04df-41da-b47d-ddb4edf24e95.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr6316377812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1agy 2021.04.02. 14:27:50

Gombár ételeknél azzal kezdjük, hogy kevés zsiradékon lepirítjuk a gombát.

Gösser söralátét 2021.04.02. 15:45:14

@nincs1agy:
Főzésnél eleve azzal kezdünk, hogy kivágjuk a kuktát.

steery 2021.04.02. 17:43:51

A krumplifasírtot ki fogom próbálni ezen a módon is, püréből. Korábban csak reszelt nyers krumpliból csináltam. Köszi a tippet!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.04.02. 18:02:30

@nincs1agy: Nem feltétlenül.
@Gösser söralátét: Én nagyon örülök, hogy gyorsítja a konyhai munkát.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.04.02. 18:04:19

@steery: Nagyon szívesen! Isteni finom így. A reszelt nyers krumpliból pedig a lepcsánka készül (meg még száz néven ismert).

gombakomba 2021.04.02. 21:34:37

Ez is jól hangzik, de van nekem is erre egy verzióm:
A szüzet nyersen baconbe tekerem, sütőben megsütöm, kis állás után szeletelem.
A gombát felszeletelem, forró zsiradékra dobom, NEM sózom, és annyira lepirítom, hogy a levét előbb kiengedje, majd teljesen elfője, és megpiruljon. Korábbi sózásnál más lesz az állaga.
Ekkor jön rá egy doboz habtejszín, só, bors, és más fűszer ízlés szerint, és annyira beforralom, hogy kellemesen krémes legyen. (Liszt nem kerül bele.) A végefelé jöhet bele apróra vágott petrezselyemzöld, korianderzöld.

nincs1agy 2021.04.02. 23:53:33

@Mitzi von Küche: Jobban kiadja az ízét a gomba, ha előzetesen külön lepirítod. Próbáld csak ki..

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.04.03. 09:21:06

@gombakomba: Nagyon finom így is, de a post lényege most a krumplifasírt gombamártással volt, ahogy gyerekkoromban ettem :)

Tangó Suszter 2021.04.25. 12:21:29

Off, de érthető: Schnider Úr véleményét oszto, de nem kell mindíg kaviár!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.04.25. 17:18:52

@Tangó Suszter: Nem Thomas Lieven mondogatta ezt? Nem kell mindig kaviár, de azért el tudnám viselni...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.04.27. 19:44:52

@Tangó Suszter: Ó, sajnálom. Azért holnap kukkants rá az új posztra. /Nagyon nehéz volt a fotókat felraknom.../
süti beállítások módosítása