Egyik kedvenc ételünk a gombás szűzpecsenye, de most egy régen elfeledett köretet készítettem mellé, gyerekkori kedvencemet, a krumplifasírtot. Anno nagymamám mindig gombamártást adott mellé, így nosztalgiából én is így tettem.
Ezúttal is kedvenc okoskuktámat vettem elő. Egy kis kacsazsíron egy kisebb fej felaprított hagymát dinszteltem, erre kerültek a felszeletelt szűzérmék, egy kis pirításra.
Ezután következett a gyönyörű friss csiperkegomba viszonylag nagyobb darabokra vágva, majd némi fagyasztott vargánya - az igazi ízbomba. Annyi vizet öntöttem rá, hogy majdnem ellepje és ízesítettem sóval, töröttborssal, szárított kakukkfűvel és rozmaringgal. Az elektromos kukta fedelét rátettem /zenél!/, a programot beállítottam 25 percre.
Amikor a főzési idő letelt és a fedő nyithatóvá vált, ezt lehetett látni a kukta belső edényében. Kivettem a hússzeleteket és a gombát, a levet besűrítettem egy kis keményítővel, majd egy evőkanál tejföllel összeforraltam. Végül egy kevés cukorral és ecettel állítottam be a végső ízt.
A krumplifasírthoz maradék krumplipürét használtam fel, egy nagy tojást és némi lisztet hozzáadva jól elkevertem a masszát, picit utánasóztam.
Rusztikusra formázva, liszttel meghintve középmeleg olajban kisütöttem a krumplifasírtokat.
Nagyon ízlettek a nosztalgikus ízek. Harmonikus ízkompozíció a szűzérmék - gombamártás - krumplifasírt.