recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Tűzdelt őzgerinc

Mitzi von Küche

2021. május 13. - Mitzi von Küche

 Igazi ünnepi finomság az őzgerinc. Talán akkor a legfinomabb, ha a csonton hagyjuk a filéket, pácoljuk pár napig, majd tűzdelve megsütjük. A pácolás nagyon fontos ahhoz, hogy igazán finom legyen az őzsültünk.

A páchoz egy üveg minőségi száraz vörösbort felfőzünk egy hagymával, pár gerezd fokhagymával,10 szem borssal és összeroppantott szegfűborssal, két babérlevéllel. Ha kihűlt a pác, egy jénai tálba tett húsra öntjük úgy, hogy ellepje és lefedve a hűtőbe tesszük. Naponta megforgatjuk. Ez az őzgerinc három teljes napig érlelődött a pácban.

3c3275aa-0737-4078-81ca-e4448ee1b257.jpeg

A sütés napján jókor kivesszük a hűtőből az őzgerincet, hogy szobahőre melegedjen. Megtűzdeljük felváltva szalonnacsíkokkal és fokhagymagerezdekkel. A leszárított húst sóval és borssal ízesítve a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy alufóliával bélelt tepsire Sütéskor nem szabad magára hagynunk a kényes húst, mert meglepően hamar elkészül. Én maghőmérővel szoktam ellenőrizni: a vastagabb részbe szúrt hőmérőnek 68-70 fokot kell mutatnia és már el is készült.

0a17fa26-bcee-4357-98c8-5acc80570d3c.jpeg

 Félóra pihentetést követően lefejtettem a csontról a filéket és elektromos késsel felszeleteltem. Temészetesen krumplikrokettet sütöttem mellé szintén a sütőben és áfonyamártást is készítettem.

4ddf1bb9-ba00-45d4-9497-b659ddc58d84.jpeg

 Az áfonyamártáshoz egy csomag mélyhűtött kék áfonyát főztem fel egy kevés cukorral. Adtam hozzá narancs- és citromhéjat is. Annyira tökéletesen passzol az áfonyamártás az őzgerinchez, mint gombhoz a kabát.

becde0f7-df15-43d2-94f8-285771e0b65d.jpeg

 Látszik, hogy milyen puhák a hússzeletek. Vadról lévén szó, nem szoktam ennél rózsaszínűbbre hagyni.

481eabec-5359-4a07-9441-9967241ce62d.jpeg

Igazi, ünnephez illő finomság az őzgerinc - krokett - áfomyamártás szentháromsága. Ha kimarad pár szelet, hidegen is mennyei.

ac5401c9-4af9-495a-9113-4b190149c1cf.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr9816358112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daró 2021.05.14. 06:00:32

Soha nem ettem még őzderincet :-) ellenben a köröket sütőben érdekelne bővebben!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.05.14. 09:26:48

Krumplikrokett: Áttört főtt krumpli, tojás, kevés liszt, só összegyúrva, kroketté formázva, kis lisztben hempergetve, olajjal megspriccelve sütőben megsütve kb. 20 perc alatt. /Ugyanaz, mint a néhány poszttal ezelőtti krumplifasírt./ Serpenyőben, olajban is meg lehet sütni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.14. 20:48:23

@Tangó Suszter:

A fenébe ne lenne az, hiszen 9 ezer kilója. Ettől függetlenül nagyon inycsiklandóra sikerült.:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.05.14. 21:45:01

@látjátok feleim szümtükkel: Nem emlékszem pontosan, de biztosan kevesebb volt. A soponyai vadfeldolgozóból való.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.16. 10:19:02

@Mitzi von Küche:

Nem kizárt, mert én multinál láttam a héten, mondjuk ez már konyhakész volt. Sajnos felénk nincs már vad húsokat áruló bolt.

kobold63 2021.06.22. 13:12:09

Nekem a kékáfonya nem elég pikáns a vadhoz, vörösáfonyát/cranberry-t , hecsedli lekvárt vagy ribizke lekvárt szoktunk használni. Egyébként irigylésre valóan szépséges és finom minden.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.06.22. 19:51:02

@kobold63: Köszönöm szépen! Én is vörösáfonya-dzsemet használok hozzá általában, de most volt saját készítésű kékáfonya-dzsemem, a citrusok héja elég pikánssá is tette az ízét.
süti beállítások módosítása