recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Zsemlegombóc, az igazi

Mitzi von Küche

2021. december 09. - Mitzi von Küche

Ez a poszt most csakis a zsemlegombócról szól, ami elengedhetetlen kísérője a vadas ételeknek, a marhának, nyúlnak, vagy más szószos húsoknak. Ez egy igazi régi klasszikus polgári recept, talán mostanában ritkábban készítik, mert kicsit munkaigényes, meg már kapható kész zsemlegombóc is /ami azért sosem lesz olyan, mint a saját készítésű/. 

6f473a68-9c8d-4e57-80ad-1b82c3f4d53e.jpeg

Tíz fő részére számolva kilenc kissé szikkadt zsemlét 1 centiméteres kockákra vágtam - körülbelül ez az egyedüli munkaigényes része a zsemlegombóc készítésének. Sütőben halvány bézs színűre pirítottam /160 fokon kb. 5 perc légkeveréssel/.

f902b1f6-7f97-482a-b5ef-620d44c6d481.jpeg

Előkészítettem hét tojást, 70 dkg lisztet, 7 dl tejet, pici sót. 

664deab5-d9bb-4a7d-b867-58eb7f252cf3.jpeg

 A tojásokat géppel felvertem /kettő dupla sárgájú volt, így tulajdonképpen kilenc tojással dolgoztam/. Hozzáadtam a sót, a tejet, majd kézi keverésre váltva a lisztet is.

150c5e5d-d906-4760-84fa-da383e487488.jpeg

 Ezutén kevertem a masszához a pirított zsemlekockákat - alig fértek a legnagyobb keverőtálamba.

3eae6030-2d82-4760-9049-983140e9d7f4.jpeg

Közben egy jó nagy lábasban vizet forraltam, megsóztam. A masszából vizes kézzel gombócokat formáltam /megnőnek majd/, s óvatosan a vízbe eresztettem. Három adagban főztem ki a gombócokat, egy-egy adag kb. 10 percig főtt. 

45a514bb-7809-431b-bab3-a0d852917223.jpeg

Utána szűrőbe szedve vízzel leöblítettem. 

10a03e70-89a3-4b34-a1cd-9a0d2a71aeb1.jpeg

 Egy jénai tálban lefedve várakoztak a zsemlegombócok a tálalásig. Nagyon jól melegíthető a mikróban, így másnap is jól használható.

91de4b32-688c-464b-9d87-8e2aa8f12df6.jpeg

 Azért egy kis marha fehérpecsenye is készült vadasan, hogy a zsemlegombóc ne árválkodjon egyedül a tányéron.

A vadas marha receptje: https://lepcsankparty.blog.hu/2015/07/20/vadas_marha_konnyen_es_gyorsan

 

dad7c8af-c088-432c-9269-f808192fab15.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr1116766716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tangó Suszter 2021.12.09. 10:38:11

Osztom 10el, szorzom 2vel. Bár kiporciózva le is fagyasztható a fenti adag.

kocsmagomba 2021.12.13. 19:15:35

Szoktam a tésztába keverni vágott petrezselyem zöldet. Szép is, nem is rontja el, bármihez tálalod.
Innen már csak egy lépés, hogy apróra vágott, nagy hővel megpirított gombát is lapátoljunk a masszába.
Vagy mindezt együtt, és öntsük nyakon valami erdei (róka, vagy vegyes) gombás szósszal a gombócokat, és már más nem is kell hozzá. Csak evőeszköz. ;)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.12.14. 09:47:46

@Tangó Suszter: Pontosan, egy munkával kész egy nagyobb adag és jól fagyasztható.

@kocsmagomba: Igen, akartam is írni a petrezselyemzöldet, aztán kimaradt, az apró szalonnakockákkal együtt, amelyek szintén jót tesznek a gombócnak.
A gombát pedig csak természetes, hogy említed... :)

A posztokat gyakran hasznosan kiegészítik a tisztelt kommentelők - köszönet érte!
süti beállítások módosítása