A zsenge fehér spárga régi kedvencünk a spárgaszezonban. Először jó pár éve Németországban vittek el minket spárgakóstolóba "Spargelzeit!" felkiáltással - ízlett is nagyon. Akkoriban idehaza még nem is igen lehetett kapni. Közben itthon is divatba jött, bár az igazán friss spárga felismeréséhez kell némi tapasztalat. Az évek alatt sikerült tökéletesítenem a spárgatisztítási készségemet - már nem törik el egy szál sem.
Először is levágom a fás végeit (bizony, itt nem lehet kíméletesnek lenni), spárgatisztítóval leszedem a héját (kivéve a legzsengébb spárgafejnél) és jól megmosom.
Egy magasabb edényben sós-enyhén cukros vízbe fejükkel felfelé állítva megfőzöm a spárgaszálakat majdnem puhára. A maradék spárgavég-darabokat később fel lehet használni spárgaleves készítésére vagy rizottó, stb. ízesítésére (előkészítve le szoktam fagyasztani - milyen jó lesz majd télen!).
Nagyon szeretnék egy igazi spárgafőző edényt, de csak időszakos használhatósága, magas ára, valamint nagy (de sosem eléggé nagy) konyhám korlátozott helykapacitása miatt évről évre halasztom a beszerzését.
Nos, tehát a háromnegyedéig megfőtt szép spárgaszálakat egy kivajazott jénai tálba helyezem, sajtszósszal nyakon öntöm (bevallom, a por alakú sajtszószt használom általában és nagyon jónak találom) és már mehet is az előmelegített sütőbe.
Először lefedve, majd fedetlenül sütöm kb. 30-40 percig. Önmagában is megállja a helyét, de a húsimádó férfiak kedvéért körítésnek szoktam adni.
A zöld spárgát régebben másodrendűnek tekintettem, nem is foglalkoztam vele, míg az idén külföldön egy hal körítésében néhány szál grillezett zöld spárgát is kóstoltam - és egyből bele is szerettem.
Hazaérve első dolgom volt egy csomag friss zöld spárga beszerzése. Csak a legvégét kellett levágni és - minő könnyebbség - egyáltalán nem kellett tisztítani. Már nyert ügyem van!
Mosás után egy kivajazott jénai tálba tettem és megszórtam nagy szemű tengeri sóval. A tetejét alaposan meghintettem olivaolajjal és már ment is be a grillsütőbe. Valami csoda az én új sütőm, mert a grillfunkció azonnal működik és előmelegítés nélkül, 15 perc alatt elkészült a grillezett zöld spárga. Időnként persze megforgattam, hogy az alsó szálak is szép színt kapjanak.
Csodás ízélmény: semmi fűszer nem kell hozzá a són kívül (fokhagyma sem) és a zöld spárga eredeti, finom, enyhén édeskés ízei maradéktalanul érvényesülnek.
Önálló ételként is jól megállja a helyét, de a férfiak kedvéért egy kis gyenge rántott csirkét és vajas-kapros újkrumplit is készítettem a zöld spárga mellé. Most tehát a fehér és a zöld spárga vetekedik nálunk a kedvenc címéért.