recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Baszkföldi tapas-talatok

Mitzi von Küche

2013. július 28. - Mitzi von Küche

A Pireneusok és a tenger találkozásánál megbúvó spanyol Baszkföldet (Euskadi) ősi nép lakja, nyelvük minden mástól különbözik, akárcsak a magyar. Szokásaik eltérnek Hispánia többi népétől, szabadságszeretetük, régi önállóságuk visszaszerzésének igénye sok konfliktus okozója.

              A baszk konyha Spanyolországban a top, a krémek krémje. Baszköldön a legmagasabb a világon az adott területre eső Michelin-csillagos éttermek száma és számos világhírű séffel büszkélkednek.

              Nemzetközileg San Sebastian (azaz baszk nyelven Donostia) a legismertebb város, nemzetközi film- és jazzfesztiválja okán és azért, mert régebben a spanyol arisztokrácia és a kormányzat ott hűsölt a Madridban elviselhetetlenül forró nyári hónapok alatt. Errefelé hűvösebb, csapadékosabb az idő, minden üde és zöld. A csodálatos Kagyló-öböl a világ legszebb pontjainak egyike. A békebeli tengerparti sétányon esténként korzóznak a népek.

                                                              San Sebastian 1.jpg

         Az óváros rengeteg éttermecskéjében (Jatetxeia) kezdődnek a tapas-túrák (falatkák, azaz baszk nyelven: pintxos). Felkerekedik a társaság, betérnek egy tapas-bárba, esznek egy-két  pintxost, amelyből legalább  20-30 félét  kínálnak, felhörpintenek egy kis pohár txakolit, a nevezetes baszk fehérbort, amit magasról csurgatnak a pohárba, mindenféle kunsztokkal. Ha ez megvolt, a társaság fölkerekedik, benéznek egy következő helyre, ahol esetleg számban gyarapodnak és tovább folytatják útjukat  – ez a helyi kocsmatúra.

San Sebastian 2.jpg

                 

         Néhány tapas-variáció: falatnyi pirított kenyéren vagy kiflikarikán egymásra halmozunk különböző finomságokat.  Például: libamáj, rajta szárított paradicsom és  grillezett kecskesajt-karika balzsamecettel meghintve, vagy például füstölt lazac, garnélarák, olajbogyó, illetve rövid nyársakra húzva grillezett rákocska, gomba, falatnyi  serranoi sonka, stb. A variációk száma a baszk gasztronómiai fantázia függvénye.

San Sebastian 3.jpg

      Bilbao városa a megújulás jelképe Baszkföldön. Amikor az elhanyagolt iparváros vezetése felkérte a világhírű építészt, Frank Gehry-t a Guggenheim múzeum megtervezésére, még nem tudták, kultikus hely születik, amely azóta is ihletet ad a modern építészetnek. A titániumlapokkal borított, különleges formájú épület lenyűgöző, csillogó, különösen, ahogy a nap megvilágítja az oldalakat. Régi vágyam teljesült, amikor ide eljuthattam és megnézhettem. Több kiállítás látható egyidejűleg a belül is formabontó múzeumban. Ottjártunkkor Anish Kapoor csodás színes installációit láttuk.

      Bilbao a modern építészet egyik ikonja: a régi és az új keveredése sajátos hangulatot ad a városnak. Calatrava légies hídja harmonizál a felújított, spanyol ornamentikájú régi épületekkel, még a metrómegállók is a földből előbújó hajlított átlátszó csövek. 

                              San Sebastian 4.jpg

          Bilbaoban próbáltuk ki a baszk öntudat egyik termékét: a kokotxas nevű ételt. Ezt a korábban kidobandó hulladékként kezelt hal-tokából készült kissé zsíros, de ízletesen elkészített ételt gyakran rendelik a baszkok. Tiszteletem érte, megkóstoltam, de nekem nem lett a kedvencem.

                              Bilbao 4.jpg

A képen kokotxas látható kagylóval, illetve a háttérben rape /ördöghal/ - ősi porcos halféle, ritka csemege.

         Bilbaoban a cukrászdákat is feltérképeztük, mivel az éttermekben általában ugyanaz a néhány fajta átlagos desszert ismétlődik, a cukrászdákban viszont széles a választék. Legjobban a Jesuitas (jezsuita) ízlett, leveles tészta tejkaramellás töltelékkel, bevonattal: csúnya és finom.

                              Bilbao 5.JPG

         Írhatnék még Guernica törvényhozó tölgyfájáról, az ősi baszk fővárosról, Vitoriáról vagy a pamplonai San Fermin ünnepek pelota-versenyeiről és bikafuttatásáról, de ez mégis egy gasztroblog, legyen elég egy-két falat kóstoló a baszkföldi „tapas”-talatokból…

               Bilbao 6.jpg

      Népitáncosok igazi baszk sapkában         

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr205296941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.28. 08:51:08

Mitzikém, köszönöm a vasárnap reggeli utazást! :) azok a kis tapas-ok és az édesség...hmmm...(és azt hiszem, megszámlálhatatlan gigányit tudnék elfényképezgetni....)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.28. 12:29:33

@AnicasubRosa: Nehéz is volt a fotók válogatása, legszívesebben 30-40 darabot tettem volna be. És azóta is visszavágyok oda...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.28. 13:18:03

@Mitzi von Küche: nem csodálom, hogy visszavágysz :)
szerintem télen csinálhatunk majd egy mediterrán fotóposztot, hogy átmelegítsen bennünket :)

medvedr 2013.07.28. 19:16:17

Mindig jó Mitzivel utazni! Köszönet!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.28. 19:24:43

@medvedr: szerinted miért csippentettem meg a legjobb gasztro-turista posztolót? :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.28. 20:16:43

@medvedr: Kedves vagy, Brummbrumm. Köszi! Még van néhány érdekes hely a tarsolyomban.

Benikuty 2013.07.28. 20:55:43

szépek és finomak:)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.28. 21:47:55

@Benikuty: ez mint valami mexikói szappanopera cím :D

medvedr 2013.07.29. 10:53:43

@AnicasubRosa: Jó fogás volt, az már egyszer biztos! Köszi neked is!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.29. 12:20:00

@PO: @Mitzi von Küche: nekem mindig az Irigy Hónaljmirigy által írott sor jut erről eszembe: "Bajszos népünk győzni fog!" :))))))))))))))
@medvedr: a dolgozó népet szolgálom! :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.30. 13:41:36

A következő poszt Mitzitől, legyen gyakorlatias.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.30. 14:12:35

@dömbi: Igenis! (Bár a szerkesztő szerkeszti a sorrendet.)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.30. 14:18:21

Kedves Szerki!
Leszel oly kedves a következő posztot úgy intézni, hogy Mitzi a kedvemre tegyen.
Köszönöm!!!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.30. 14:20:50

@AnicasubRosa: Te valamit tudtál előre, amit én nem, mikor a telefonon az idegenrendészettől bejelentkeztél. Szóval most szorítsd össze mindenedet, mert most indulok oda!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.30. 18:47:29

@Mitzi von Küche: ezért nincs nálunk egymás után 3 poszt ugyanarról az ételről ;) :DDD
@dömbi: mi mindent tudunk ügyfeleinkről! :D
(hát, Dömbikém, rám még sosem szólt rám senki, hogy szorítsam ...:DDD)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.30. 18:49:40

azért a többiek kedvéért: Dömbi telefonjából eltűnt minden szám, írt neten, hogy hívjam fel. Természetesen kihasználtam, hogy a szám alapján lövése nincs, ki csörgeti meg, úgyhogy a beköszönés így hangzott: "Jó napot kívánok, az idegenrendészettől hívom. Földönkívüli-e Ön?" :D de tagadta....:D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.30. 19:13:58

@AnicasubRosa: Naná hogy tagadtam. Előtte 10 perccel fogták rám, hogy olyan vagyok mint a napkitörés.
Jól szorítottál, mert azt mondta a rendkívül csinos és kedves fiatal lány, hogy legkésőbb kedden megkapom postán az utolsó 5 éves tervre a felhatalmazást.

Nem is ugyanarról szeretnék posztot, hanem Mitzi írjon, főzzön, és engem etessen pukkadásig vele. Ezt értettem gyakorlatias poszt alatt.
Ja, és köretet nem kérek, azt tesztelheti más, csak halat rákot kagylót és némi húsfélét.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.30. 21:18:58

@dömbi: affene a jódolgodat, nincsenek nagy igényeid! :P :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.30. 21:26:20

@AnicasubRosa: Szerintem se.
Viszont már unom a mindent a szemnek, de semmit belém vonalat.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.31. 17:40:33

@dömbi: Lacinak mondd! :DD
@Benikuty: "anyukám szerint az a hülye, aki mondja" :DDDDDD
(Forrest Gump, a nagy klasszikus)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.31. 20:14:45

lecsót főztem, de olyan igazit, zsíron és füstöltszalonnán indítva, hagyma, paprika, cukkini, paradicsom (lehéjazva).Só, bors, ennyi. Nekem simán, férjnek tojásosan. Most pihenem...:)

EZAZ! 2014.08.11. 14:49:26

Nekem ez a bejegyzés valamiért kimaradt, Bilbaoban jártam már, a baszk tapasztalatok és a remek képek alapján 9/10, amely nálam nagyon nagy elismerés

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.11. 18:55:23

@EZAZ!: Köszönöm! Azt hiszem, talán Valenciára kaptam tőled 10-est :)
/Lesz még Valencia poszt és talán egy Kantábria is./
süti beállítások módosítása