Kedvem támadt kijevi csirkecombot készíteni. Nem kijevi csirkemellet – a netes receptoldalak ugyan tele vannak efféle leírásokkal, de én másféle ízre vágytam: a kicsontozott csirke felsőcomb sokkal finomabb ízekkel kecsegtet, mint a sokszor már unalmas csirkemell, s ha jól emlékszem, az eredeti recept is felsőcombot ír elő.
Kifiléztem néhány csirkecombot és előhalásztam a korábban elkészített fűszervajat. A fokhagymás fűszervaj úgy készült, hogy a szobahőn megpuhult jó minőségű márkázott vajba (ez Nagyné és fiai -féle volt) és kb. 10 dekányi, alaposan belekevertem egy jó nagy gerezd zúzott fokhagymát, majd kifagyasztottam a vajat egy alufólia hengerbe csavarva. Később karikákat vágva belőle sok mindenre felhasználható.
Tehát a szétnyitott, enyhén klopfolt, megsózott-borsozott csirke felsőcomb filékbe egy-egy karika fűszervajat tettem. Megszórtam apróra vágott zöldfűszerekkel: rozmaringgal, bazsalikommal, citromfűvel. (Közben rájöttem, hogy egyenesen a fokhagymás fűszervajba is keverhettem volna a zöldfűszereket – no, majd legközelebb.)
Ezután hústűvel jól megtűztem minden oldalát.
Következhetett a panírozás a szokásos módon, majd fedő alatt, inkább enyhén közepes lángon a türelmes sütés az egyik oldalon, majd némileg magasabbra állítva a hőfokot, a másik oldalt már fedő nélkül sütve.
Közben megfőtt a krumpli, áttörve, egy kis tejszínnel és több vajjal lazítva elkészült a krumplipüré és némi salátával körítve előállt a kijevi csirkecomb, belsejében szétolvadva a pompás fűszervajjal.
Tálalás előtt azért ne feledkezzünk meg a hústűk maradéktalan eltávolításáról, nehogy váratlan meglepetések érjék vendégeinket.