Az ötlet alfaállapotban jött: vasárnap reggel, felkelés előtt… Mi lenne, ha a sokszor készített és szeretett pisztrángot másféle módon sütném? A gondolatot gyors körülnézés követte délelőtt a spájzban, mi rejlik a polcokon – ezúttal semmi recept-előzmény nem játszott szerepet, ez eredeti, kizárólag saját kútfőből.
A két szép pisztrángot megtisztítottam, besóztam és citromlével meghintettem. Később egy kis citromfűvel is megszórtam kívül-belül (egyelőre csak szárított ázsiai citromfüvem van, de nagyon szeretnék igazi thai citromfű növényt szerezni).
A sütéshez kókuszzsír-kockákat tettem egy ovális jénai tálba, erre fektettem a halakat. A hasüregbe azért némi vaj is került, egy felkarikázott lime mellé. Köré ázsiai zöldségkeveréket tettem: bambuszrügy, mungóbab-csíra, shitake gomba, pár szem zöldborsó, apró karfiolrózsák, némi sárgarépa és lime-darabkák. A pisztrángok tetejére is vajdarabkákat vágtam, egy kevés vizet öntöttem alá, majd fóliával lefedve ment a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Félidőig lefedve, majd fedetlenül, összesen jó félórát sülögettek a nagyobbacska pisztrángok, az utolsó pár percben a grillet is rákapcsoltam, hogy jó ropogós legyen a bőre. (Meg is pirult szépen.)
A körítés thai tészta saté mártással. A saté mártáshoz mogyoróvaj (földimogyoróból), kevés kókusztej és mogyoróolaj szükséges, a főtt tésztával jól összeforgatva. Finom, kissé édeskés ízű.
Finom, könnyű halétel lett a végeredmény, új ízekkel, némileg fúziósan kevert ázsiai módra.