Véletlenül beúszott 6 pisztráng a szatyromba egy remek kis húsboltban, amit nemrég fedeztem fel. Nem lehetett könnyű dolguk,mert elég fagyos hangulatban voltak, de az esetek kis százalékában (mondjuk, 0,00000001) tudok türelmes lenni.
Miután kiolvadtak, biztos ami sicher alapon késsel végigtisztogattam őket, aztán interjúzás módszerével, kis mintavétellel csináltam egy felmérést a családban, zavarja-e őket, ha nem csonkítom meg a halakat, ezáltal nem veszítik el a fejüket. Az egyik tesóm azt mondta, ha nem pislog, maradhat a fő, közben valaki azt javasolta, borítsak kosarat a halak fejére, hogy ....áh, ezt inkább nem részletezném.
Nos, leitattam a nedvességet a halak bőréről, aztán citrommal végigdörzsöltem kívül-belül, utána sóztam, majd megtöltöttem a hasüregüket. Ehhez fokhagymát, citrom levét, olivaolajat, borókabogyót és igazi fűszernövény híján egy-két csipetnyi szárított bazsalikomot eldörzsöltem mozsárban,aztán tejföl és snidlinges vajkrém (sajtkrémsajt helyett mellényúltam zöldhajnalban a boltban) keverékével összedolgoztam, meg adtam neki kétféle olivabogyót felezve. Közben szárazon pirítottam szezámmagot szeletelt mandulával és miután a megtöltött pisztrángokat sütőtálba fektettem, felső oldalukat megpaskoltam a pirított magokkal.
25 perc helyett mindjárt sikerült 35 percig sütnöm alufólia alatt, mert a gyerek Elvis Presley-t hallgatott, én meg erre annyira táncoltam pakolászgatás közben, hogy kiment a fejemből a hal (mondtam már, hogy imádom a képzavarokat, vagy rájöttetek magatoktól?). Mindegy, reméltem, hogy nem fárasztom el a túlsütéssel, gyorsan lekaptam az alufóliát és kicsit pirítottam rajta.
Innentől már csak a köret maradt, az nálam nem kíván nagy koncentrálást: gombaszósz, párolt thai zöldségek, kis fűszeres krumpli, aztán csak a várakozás, hogy ideérjenek a tesóim és nekiessünk, mint Pista bácsi szombat este a kocsmaajtónak.