Kedves bloggertársam, aki kis túlzással lazacot reggelizik, kagylót ebédel és rákot vacsorázik, meghökkentett, amikor azt mondta, még sosem csinált sárgaborsó főzeléket. Nos, ezúttal Mitzi von Küche kedvéért megírom a férjem egyik kedvenc ételét, ami olyan egyszerű és mondhatni igénytelen étel, hogy nem is tudom, el lehet-e rontani. Mondjuk igen, de ahhoz legalább olyan szintű főzni nem tudás szükségeltetne, mint korunk celebmacáié, akik gumikesztyűben fogják meg a bontottcsirkét (eskü! meredt szemmel néztem a képernyőt és először azt hittem, a Kész átverés,de nem).
Nos, mivel a kiskorú zöldborsófőzeléket rendelt édesen - és evésközben még meg is cukrozta, brrr...- viszont mi a házastárssal nemigen vagyunk oda érte ( a zöldborsóért. A gyerekért odavagyunk.), így gondoltam, legyen nekünk is borsó, de sárga.
Rendes adagot főztem, de este nézegettem a fazekat és azon gondolkodtam, mi készüljön másnap ebédre, mert életem párja rájárt rendesen a délután során.
Nos, olyan 30 deka körüli sárgaborsót és egy kevés vöröslencsét megmostam hideg vízben, aztán kevés vízben feltettem főni pár babérlevéllel, egy fej vöröshagymával és két füstölt bordavég-darabbal. Sózni csak alig-alig mertem, azt is menet közben, mert a bordavég eleve sós, a víz meg drága, utána meg kiittuk volna magunkat a vagyonunkbó!
Később mozsárban megtörtem pár darab színes borsot és azt, meg egy csipetnyi csilipelyhet még adtam a főzelékhez, aztán amikor végre-valahára puhára főtt, be is fejezhettem volna. Vannak, akiknél a sárgaborsó főzelék után itt a pont. Pont elég sűrűre fő (hajlamos is odakapni az alját, úgyhogy az egyetlen sarkalatos pont a végefelé a sűrű kevergetés, nekem most át kellett öntenem másik edénybe, mert majdnem baleset történt), aki akarja, pürésítheti is, megállja a helyét minden további kecmec nélkül is.
A férjem paraszti konyhán nőtt fel, vonzódása a rántáshoz töretlen, én meg úgy vagyok vele, annyi mindent elfogadott már újdonságként a konyhai kalózkodásaim nyomán, egye fene, legyen néha karácsonya, csinálom rántással a főzeléket a kedvéért.
No, a fentiek miatt gyorsan készítettem egy vékony paprikás rántást, azzal még összefőztem a főzeléket és az időközben a sütőben, alufólia alatt megsütött füstölt bordavégek-falatokkal tálaltam.