Biztosan meg kell érni a kenyérsütésre is, mint sok minden másra. Jópár évvel ezelőtt igencsak azt mondtam volna, van kenyér a boltban, válogathat az ember kedvére, dehogy fognék bele olyan nehéz műveletbe, mint a kenyérsütés.
Aztán eljön az a mélylélektani pillanat,amikor de. Viszont, ha már igen, akkor tisztességesen, ahogy kenyeret - szerintem - illik: szigorúan kézzel dagasztva, sütőben sütve. Pár hónapja a férjem lebeszélt a kenyérsütő gépről. Akkor duzzogtam, most azt mondom: bánja kánya, úgysem lett volna az igazi!
Napok óta bogarásztam a "szakirodalmat": Limarát, EMargitot, meginterjúvoltam Daró kartársat, aztán összeraktam a saját kenyeremet. Előző délután, munkából hazaérve megcsináltam az öregtésztát. Lisztből, sóval, langyos vízben megfuttatott élesztővel tésztát készítettem, és hagytam másnap estig kelni. Szép, terebélyes tészta lett,főleg, hogy mire meló utáni vásárolgatásból hazaértünk, addigra majdnem 24 órát állt szobahőmérsékleten. Nos, a kenyérsütés estéjén kimértem szemre olyan fél kiló kenyérlisztet, másfél marék sót, egy kanál 10%-os ecetet, dinsztOlt hagymát és lenmagot adtam hozzá, langyos cukros vízben megfuttatott élesztőt és az öregtészta felét(a másik fele bekerült a hűtőbe,jópár napig eláll,a következő sütéskor felhasználom). Jól összedagasztottam (kevés langyos víz kellett hozzá, hogy rugalmas tésztává álljon össze), letakarva hagytam,míg kétszeresére nőtt. Akkor lisztezett deszkán átgyúrtam, majd megformázva egy kivajazott jénaiba tettem, a jó meleg konvektor tetejére, a jénai tetővel letakarva.
Közben maxigázzal felmelegítettem a sütőt, az aljába beraktam egy tepsit, félig vízzel, hadd gőzöljön. Olyan negyedóra múlva betettem a kenyeret sülni,miután pár helyen megvágtam a tetejét és kenőecsettel megkenegettem langyos vízzel. Félóráig sütöttem lefedve, aztán a jénai tetejét levéve, folyamatosan vízzel kenve a tetejét,amíg szép sültnek nem láttam és nem kongott, amikor megütögettem.
Amikor megsült, egy nagy vágódeszkára terített konyharuhára kiszedtem - közben egy-két darab le is tört belőle, ez az első képen látszik is - aztán elveszítettem az önkontrollomat és nemsokára megszegtem és a langyos kenyeret vajjal meg is kóstoltam. Este 1/4 11 volt, mire elkészült, de olyan ízélmény, hogy elmondani nem lehet.
Másnap a kollegák letesztelték, átment a vizsgán. Mindenki azt mondta, nagyon finom. Nekem kicsit sótlan volt, dehát gondolni kell a nutellás kenyér lehetőségére is. :)
..........................................
4 nap múlva következett az új sütés. Immár megfelelő mennyiségű sóval, egy teljesen egyszerű kis cipót készítettem, jénai helyett kerek lemezsütőben, és most nem fedtem le a sütés első félórájában. Kettőből 2 isteni kenyér, az azért nagyon jó arány! :)
.............................................
És a harmadik: szezámmagos :)