Baromfimellet egészben sütni rizikós dolog, a gyöngytyúkét meg pláne. A sovány, koleszterinszegény hús nagyon egészséges, de senki nem szeretne száraz és íztelen darabokon rágódni. Hogyan oldhatnánk fel ezt a dilemmát?
Az én gyöngytyúkom többi része egy kitűnő leves alapanyaga lett, de ezt a nagyobbacska mellet túlzásnak éreztem belefőzni, ezért önálló ételt kreáltam belőle. Azt tudtam, hogy a szalonnával tűzdelés jót szokott tenni a soványabb húsoknak. Így tettem ezúttal is: jó házi fehér sós szalonnával megspékeltem a mellet.
Többedik ünnepnap lévén nem volt nagy választékom a hús körítését illetően, de krumpli meg alma azért mindig van itthon, ők lettek a gyöngytyúkmell kísérői.
Egy közepes méretű sütőzacskóba tettem a tűzdelt, megsózott és befűszerezett húst, köré a megtisztított, félbevágott krumplikat és a cikkekre vágott almát raktam. A zacskóba kb. fél deci vizet öntöttem, ebben párolódik az étel, majd a zacskó lezárása után pár lyukat ejtettem hústűvel a zacskón, hogy a gőz távozhasson.
Előmelegített sütőben 180 fokra tettem a sütőtálat és egy óra hosszat sütöttem. Azaz az utolsó öt percben kinyitottam a zacskót, hogy a tyúkocska bőre még egy kis színt kapjon.
Látszott, hogy puha és zaftos lett a hús. Tálra rendeztem, felvágtam, köré raktam a krumplit, almát.
Finom ízű, zamatos és puha lett a végeredmény, bár az alma íze nem érvényesült eléggé (lehet, hogy savanykásabb fajtát kellett volna választanom). Legközelebb birsalmával próbálom, amit most nem kaptam a piacon.
Hozzávalók: 1 gyöngytyúk melle egészben
5 dkg sós szalonna
60 dkg burgonya
2 savanykásabb alma
só, bors, fokhagymás fűszerkeverék