Mindig furcsának találtam, hogy a krumpli a hivatalos nyelvben és az étlapokon burgonyává változik - holott egyik sem magyar kifejezés. Mindenesetre én szívesebben használom a hétköznapi krumpli elnevezést...
Krumplisalátából eddig csak a majonézes vagy lilahagymás tejfölös típusút ismertem. Ám amióta egy kockás abroszos bécsi kisvendéglőben kóstoltam az igazi ecetes krumplisalátát, azóta vágytam elkészíteni. A neten csak baconos variációkkal találkoztam, de végül, elsősorban Dömbi kartársnő hathatós segítségével sikerült az autentikus receptet megkeríteni és hajrá...
Sós vízben megfőztem másfél kiló krumplit hajában, hat fő részére. Jó, ha nem szétfővő fajtát tudunk használni (pl kifliburgonyát).
Közben egy fej lilahagymát apró kockákra vágtam, megsóztam és egy kis ecettel meglocsoltam. (Amikor másodszor csináltam, szűkmarkúbban bántam az ecettel és így lett tökéletes).
Ezzel párhuzamosan megforrósítottam a húslevest (használható alaplé vagy jobb híján leveskockás forró víz is). Amikor a krumpli megpuhult (hústű beleszúrásával csekkoltam), még forrón meghámoztam és tálba rakva rétegenként megszórtam az ecetes hagymakockákkal. Minden réteget meghintettem egy kis olivaolajjal és egy-két merőkanál forró húslevest mertem rá.
Közben meg-megkevergettem a salátát. Fontos, hogy ne ússzon az öntetben, viszont óvatosan kevergessük, míg selymes nem lesz. Végül - egy hirtelen ötlettől vezérelve - fagyasztott '8 Kräuter' zöldfűszerkeverékemmel is megszórtam.
Ezután konyharuhába bugyoláltam a krumplisalátát, hogy jól összeérjenek az ízek, de langyos maradjon a tálalásig. Rántott karajszelet és rántott gombafejek mellé készült ez az egyszerű, de jóízű saláta. Azért meg kell mondjam, hogy a maradék krumplisaláta másnap hidegen feladva szintén remek volt a sült pisztráng mellé.
Most pedig elárulom a lepcsankparty.blog.hu kedves olvasóinak, hol lehet Bécsben a legjobb sváb krumplisalátát kapni, persze a hozzávaló óriási bécsi szelettel - és mindezt nagyon megfizethető áron...
Hozzávalók: 1,5 kg salátának való burgonya (legjobb a kifli alakú)
1 nagy fej lilahagyma
2 dl húsleves vagy húsalaplé
2-3 evőkanál borecet (vagy sherry-ecet)
2-3 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál só
1 evőkanál zöldfűszerkeverék