Kora tavasszal a gasztroblogok csapjából is medvehagyma folyik, jól tudom. Én viszont csak egy-két éve ismerem és kedvelem, korábban mifelénk nem árultak friss medvehagyma-leveleket, recepteket sem ismertem - nemrég jött csak divatba. Úgyhogy csak beállok most a sorba és rögtön egy ebéd három fogását készítem medvehagymával.
Szép királydurbincsaimat besóztam, citromlével meglocsolva egy-két órácskát állni hagytam.
A hasukba kevéske halfűszert hintettem, erre jöttek a vajdarabkák, majd megtömtem őket jól megmosott medvehagyma-levelekkel. Két fél koktélparadicsomot is beszuszakoltam a hasukba.
Tepsibe fektettem a halakat sütőpapírra, amire vajdarabkákat forgácsoltam. Sütés előtt a tetejüket meglocsoltam kevéske jófajta olivaolajjal.
A sütő légkeveréses grill fokozatán előmelegítés nélkül azonnal sülni kezdenek a halak és körülbelül negyedóra alatt el is készülnek. Nagy találmány ez (régebben alig bírtam kivárni, míg a légkeveréses sütő felmelegedett 180 fokra).
Közben a körítésre is gondolnom kellett, egy régi, általam cizellált recept: a gyors, mikrohullámú sütőben készülő párolt rizs formájában. Az arborio rizset jénai tálba tettem, annyi vizet öntöttem rá, hogy jól ellepje, sóval ízesítettem, a tetejére került az összeaprított medvehagyma-levél. Jénai fedővel lefedve betettem a mikrohullámú sütőbe 8 percre 750 W-ra. Amikor letelt az idő, a fedőt óvatosan levéve, mivel forró és gőzölög, vajdarabkákat kevertem a rizsbe és parmezánsajtot reszeltem rá. Összekevertem és újabb 3-4 percre ment a mikróba. Csak 20 perc múlva ellenőriztem, megpuhult-e a rizs. (Jó minőségű rizs esetén igen, gyengébb fajtánál esetleg még párolni kell egy kicsit.)
És hogy üres perceimet is hasznosítsam, egy kis vendégváró sós ropogósat is összedobtam. Ezt azonban már nem teljesen saját kútfőből, ugyanis a jól bevált leveles tésztát göngyöltem ki és derelyevágóval stanglikat metszettem ki belőle. Egy felvert tojással megkentem, meghintettem a kimaradt apróra vágott medvehagyma-levelekkel és pecorino sajtot reszeltem rá.
Na, itt már nem tudtam elkerülni a sütő előmelegítését - ugyanis 190 fok légkeverés kell ahhoz, hogy szépen megsüljenek 10 perc alatt a rudacskák. Íme:
És végül a vendégek érkezése előtt negyedórával bekapcsoltam a grillfokozatot a sütőn, bele a halas tepsit és mire megérkeztek, minden el is készült. (A sütés negyedórája alatt a háziasszony is kissé rendbe tudja szedni magát.)
Egy ebéd három fogása medvehagymával - tálalva!