Lehet, jópáran hátrahőkölnek a cím láttán. Anyukám receptje ez az étel, és ő sem mindennapi, ahogyan a fenti két elem párosítása sem.
Apropó: elemek. Meg kellett velük harcolnom rendesen. Először is, amikor eszembe jutott, hogy úgy ennék egy nagy tálnyit, még nem volt új karalábé. Aztán karalábé már volt, de karalábévájó nem. Persze, ki lehet szedni a bélést késsel-kanállal is, de nem akartam szétreccsenteni menet közben a zöldséget. Eget-földet bejártunk, mire kerítettünk egy kézi célszerszámot (Nem is értem,manapság miért ilyen nehéz hozzájutni néhány olyan dologhoz, aminek a forgalmazása kézenfekvő lenne. Vagy a karalábé is kiment volna a divatból???)
Ja, a pöszméte. Egres, piszke, köszméte, ki hogy hívja. Felénk pöszméte a neve. Gyerekként utáltuk szedni, úgy szúrt mint a nyavalya. Enni viszont savanykásan szószként; édesen, igazán éretten pedig nyersen imádtuk.
No, pöszméteszezon még nincs. Mirelit pöszméte mégannyira sem, a befőttként elrakottól meg idegenkedtem, gondolom, agyoncukrozott lében ázik a gyümölcs. Végül minden összeköttetésemet és legszebb mosolyomat bevetve kerítettem fagyasztottat. Egy mozgóárus ismerős hozott két zacskónyit- a konkurenciánál dolgozó haverján keresztül. Jó sok jégkrémvásárlásomba fog kerülni, hogy nőjön a jutaléka, de fene bánja!
No, és végre minden együtt volt a főzőcskéhez, szinte már el sem hittem.
Pár karalábét kivájtam, lábasba leraktam néhány szép, zöld levelet, a kivájt darabkák kétharmadát, majd a megtöltött karalábékat, a maradék töltelékből készült húsgombócokat és néhány bazsalikomlevelet (mert az soha,semmit nem ront el) és a karalábé belsejéből kivájt kis félgömbök megmaradt harmadát.
A töltelék darált hús, rizs (szemre mérem az arányokat), só,bors,pirospaprika, füstölt pirospaprika, fokhagyma, fél fej felkockázott és megpirított hagyma. Nem merem azt írni,hogy ugyanaz,mint a töltöttkáposztába való töltelék,mert ha Biharmuskotályoson véletlenül máshogy készül, oda a fejem, leharapják a biharmuskotályosi kommentelők.
Nem érdemes túl szorosan megtölteni a karalábét,mert úgy jártok mint én:a rizs természetesen megdagadt főzés közben, így minden karalábé kapott egy szép "koronát".
Kevés vízzel felengedtem és puhára pároltam, menet közben óvatosan sózva kicsit a főzőlén.
A pöszméteszószhoz 60 deka fagyasztott pöszmétét kis cukorral, reszelt citromhéjjal, kardamommal, vaníliával karamellizáltam, aztán csipet sót tettem bele, majd annyi vízzel,ami épp ellepi, meg egy deci fehérborral puhára főztem.
Keményítőből, tejszínből és cukorból habarást csináltam és besűrítettem a mártást.
A karalábé és a pöszméteszósz hihetetlen pikáns módon egészíti ki egymást.Higgyétek el: érdemes kipróbálni.