Ki gondolná, hogy a pekándiós pite sütésének legnehezebb lépése a pekándió beszerzése? Itthon hiába kerestem, ezért a valenciai piacon kellett vennem, hogy végre elkészíthessem.
A pekándiós pite az USA déli államainak jellegzetes ünnepi desszertje, elsősorban Hálaadáskor készítik. Az 1930-as évekből származik az első pecan pie recept az amerikai földrészen termő hickory-fa termése és a kukoricaszirup csodás kombinációjával, a new-orleans-iak franciásan pikáns ízvilágával.
Én húsvéti ünnepi ebédre sütöttem. Persze, átfutottam pár tucat receptet két nyelven. Érdekes, hogy a magyar nyelvű receptek nem írják elő az omlós tészta elősütését, szemben az amerikai és ausztrál receptekkel - ezért inkább az utóbbiak mellett döntöttem. A kukoricaszirup is szinte kötelező előírás a tengerentúli receptekben (néhol juharszirup), de én jobbnak tartottam mézzel helyettesíteni, amit viszont egy-két magyar recept ajánlott, meg nem is volt kukoricaszirupom. Summa summarum: ez is fúziós recept lett, mint szinte minden alkotásom.
Az omlós tésztához 30 deka lisztet és 9 deka cukrot összemorzsoltam 20 deka hideg vajjal, majd egy picike jéghideg vízzel segítettem, hogy összeálljon. Kicsit hűtőbe raktam, amíg előmelegítettem a sütőt 180 fokra (légkeveréssel). Egy cakkos szélű jénai piteformába simítottam gyorsan, a közepét lenyomkodtam sütőpapíron keresztül, majd 15 percig sütöttem (de legközelebb 8-10 perc is elegendő lesz...).
Közben elkészítettem a krémet. Enyhén megpirítottam 20 deka pekándiót, amit Amerikában hickory-diónak is hívnak. (Nem mulasztottam el nyersen is megkóstolni - hasonlít az íze a mi diónkéra.) Összeolvasztottam egy edényben óvatos tűzön 6 deka vajat, 12 deka mézet, 9 deka cukrot és egy csomag vaniliás cukrot. Azt nem olvastam sehol, hogy a krémbe tennének pekándiót, de úgy éreztem, nem fog hátrányára válni, ha néhány szemet felaprítva hozzáadok. Ezután félretettem a masszát hűlni.
Régen várt, csodálatos új konyhai gépem rozsdamentes üstjébe 3 tojást ütöttem, beindítottam a masszív keverőt és amikor már felhabosodtak a tojások, részletekben belekanalaztam a mézes szirupot.
Közben kivettem a megsült tésztát és kiraktam a gyönyörű pekándió-szemekkel.
Erre öntöttem rá a keveréket és már ment is vissza a sütőbe, amelynek hőfokát 175 fokra csökkentettem.
25 perc után megnéztem, majd még 5 percet adtam neki. Ezután kivettem - isteni illata volt.
Az éjjelt a fridzsiderben töltötte, másnap diófagylalttal és eperrel tálaltam - nagyon ízlett...
Hozzávalók.
A tésztához: 30 dkg liszt
9 dkg kristálycukor
20 dkg vaj
A krémes töltelékhez: 20 dkg pekándió
6 dkg vaj
12 dkg méz
9 dkg kristálycukor
1 csomag vaniliás cukor
3 tojás