Néha bizony gyorsan kell valami sósat alkotni, főleg, ha a jól bevált sajtos stanglihoz való leveles tészta összeragad, vagy hasonló esetekben. Ma az ünnepi ebéd előtti aperitifhez, köszöntésekhez való pogácsát kellett villámgyorsan megsütni, miközben négy másik étel is készült - ismerős a szituáció bizonyára sok mindenkinek. Ekkor volt 11 óra...
Kézzel írott receptkönyvemben jópár bevált recept lapul - ehhez folyamodtam ezúttal is. És hajrá:
50 deka lisztet és 20 deka vajat összegyúrtam egy kevés sóval, egy sütőporral és egy egész tojással, valamint egy nagy doboz tejföl felével. Ehhez a pogácsához ugyanis nem kell élesztő - amivel amúgy sem szeretek bajlódni - és a gyomornak sem igazán tesz jót szerintem.
Semmi pihentetés, gyors kinyújtás, amíg a sütő melegedett, kiszaggatás, tojásfehérjével megkenés /azért, mert ez volt kimaradva - de persze egész tojás is jó/ és végül reszelt kemény sajttal való megszórás következett. Nekem pont manchego sajtom volt /minő véletlen.../, de parmezán, pecorino, grana padano vagy más keményebb sajt is megfelel a nemes célra.
180 fokon légkeveréses sütőben /vagy anélkül, ha olyan a sütő/ addig kell sütni, míg szép aranyszínt kap - ez nálam kb. 25 percet jelentett.
És már csak kínálni kell, illetve nem is, mert veszik - eszik kínálás nélkül is...
P.S.: Ha véletlenül pár szem kimarad, ugyanolyan jó másnap is, nem szárad meg.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt
20 dkg vaj
1 tojás
1 tasak sütőpor
kevés só
1/2 doboz nagyméretű tejföl
A pogácsa tetejének kenéséhez + 1 tojás /vagy tojásfehérje/
Reszelt keménysajt (Pecorino, parmezán vagy Grana padano)