Régi családi kedvenc. Azt hittem, mindenki ismeri, de kiderült, hogy korántsem - ezért itt a helye a Lepcsánkparty blogon. Ha sikerül friss, jó minőségű csirkecombhoz jutni, érdemes elkészíteni.
A blog olvasói tudják, hogy általában olyan ételeket posztolok, amelyek elkészítése viszonylag kevés munkával jár - ami pontosan megfelel egy magamfajta, meglehetősen elfoglalt egyén igényeinek, de a végeredmény igazán finom.
Lássuk akkor, hogyan készül ez a gombával töltött csirkecomb. Először is kb. 30 dekányi friss csiperkegombát megmosok, leszárítgatom, felvágom kisebb kockákra. Ha egy kis vargánya is kerül bele, az sokat dob rajta. Olivaolajon fél fej felaprított hagymát fonnyasztok, picike pirospaprikával megszórom, hogy éppen csak enyhén rózsaszínű legyen, és mehet bele a gomba. Só, bors, fűszerezés - legszívesebben provence-i fűszerkeverékkel, egy gerezd fokhagymát préselek rá és fedő alatt mérsékelt lángon megpárolom - ehhez néhány perc elég. Ha megpuhult, átteszem egy keverőtálba, hogy hamarabb kihűljön, mert egy egész tojást is kell adni hozzá, meg némi zsemlemorzsát és egy kanál tejfölt. Nem tudtam ellenállni és egy kis fagyasztott '8 Kräuter' fűszernövény-keveréket is adtam hozzá, ezen kívül apróra vágott petrezselyemzöldet (és ha van, rozmaringleveleket is, amelyek különösen jól illenek a gombához). Összekeverem kanállal, látszik, ha a sűrűsége megfelelő lesz és ezzel a munka nagy része kész is.
Következik az egész csirkecombok megtöltése. Mosás és papírtörlőn szárítás után ujjammal óvatosan fellazítom a combokon a bőrt. Vigyázni kell, hogy nem lyukadjon ki, de ha véletlenül így járunk, az sem nagy baj. Jól meg kell a nyílást tágítani, majd kiskanállal beletölteni a tölteléket. Próbáljuk a felsőcomb felé nyomkodni a tölteléket, hogy jó sokat tudjunk beletölteni, úgyis mindenki a tölteléket szereti a legjobban. Ha kimarad belőle, kis kupacban a hús mellé tehetjük.
Ha elkészültünk a töltéssel, fóliázott tepsibe tesszük a combokat, sózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük és kis olivaolajat a tetejére spriccelve 180 fokra (légkeveréssel) előmelegített sütőbe tesszük. Én egy kis vizet is öntök alá a sütés kezdetekor és alufóliával lefedem, amit félidőben leveszek. Ekkor újra meglocsolom a combok tetejét egy kis olivaolajjal, és rövidesen már pirulnak is a gyönyörűségek.
A sütési idő a csirkecombok nagyságától függ, általában 60 - 80 perc körül van. Az eredmény ínycsiklandó. Legjobban talán a krumplipüré passzol hozzá (és nálunk tradícionálisan meggybefőtt).