recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Kéregben sütött lazac

Mitzi von Küche

2014. szeptember 22. - Mitzi von Küche

 

image_114.jpg

Ezt a gyönyörű lazacfilét egy születésnapi ebédre szántam, de nem a szokásos módon akartam sütni, hanem valahogy másképpen. Váratlan ötletem volt a lazac tetejére kéreg sütése, nem is láttam még recepteket ilyen ízesítéssel  - no, lássuk akkor, mi lesz belőle.

Felszeleteltem a filét hét szép szeletre, besóztam és citromlével bespricceltem - így állt egy óra hosszat.


image_115.jpg

Kerestem egy megfelelően nagy kerámiatálat (mert ebben terveztem feltálalni), kevéske olivaolajat locsoltam bele - ez egy kiváló fajta, házi olivaolaj-kóstoló versenyünk győztese - és beleraktam a zöldfűszerkeverékkel megszórt halszeleteket.

image_116.jpg

Itt láthatók a kéreg hozzávalói: olajban eltett aszalt paradicsom, kapribogyó, pecorino sajt (de a parmezán ugyanolyan jó), házilag készített fehér zsemlemorzsa,  vaj és olivaolaj (ez utóbbit végül nem is haszáltam a kéreghez).

image_121.jpg

A paradicsomot és a kapribogyót rusztikusra vágva összekevertem a hozzávalókat, hirtelen ötlettel az olivaolaj helyett a paradicsom fűszeres olajával lazítottam és a lazacszeletek tetejére rétegeztem jó vastagon. Az olivaolaj csak a halfilék alá került - mérsékelt mennyiségben.

image_117.jpg

 A sütő grill fokozatán sütöttem 15-20 percig, mivel a halfilék elég vastagok voltak és át kellett sütni öket.

image_118.jpg

A tálalás görög salátával és steak-burgonyával.

image_119.jpg

 Illetve nekem paradicsom nélkül :)

image_120.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr866594319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.09.22. 12:03:20

szeretem a halat, bármilyen formájában.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.09.22. 12:54:41

@AnicasubRosa:
En is, a lazac az egyik nagy kedvenc.
, de azt a kerget lekaparnam eves elott rola, sot ra se tennem.
Kisdombit szombaton fozni tanitottam, o viszonzasul tartott 2 oras eloadast a molekularis gasztronomia kemiajarol. Olajok zsirok vajak egesi fokarol, + hozza viz, forraspontrol. :(((

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.09.22. 13:01:57

Könnyű elkészíteni és főleg így nem szárad ki a hal grillezéskor.

medvedr 2014.09.22. 14:00:58

Nagyon jó! Mintha egy kicsit odakapott volna a kéreg, de ez szerintem nem válik hátrányára.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.22. 15:03:56

sajnos nem szeretem a salmon
ez van
a gorogsali es a syteakkrumpli koze teljes mertekben odakepzelet egy T-bonet
es mar eszem is
na jo ha cask filet mignon van akkor egy fele ekkora lacaz- szelet meg belefer
marhaval elmegy

Fenchurch68 2014.09.22. 15:17:53

Köszönöm, megvan a középső leányka születésnapi ebédjének a gerince. (Vega lett a lelkem, de a hal az fán terem.) Én simán megenném csak a kérget bármikor, bármivel. Tegnap főztem némi szilvacsatnit, mert volt óccsó lecsóalapanyag meg érett szilva is. Cukkinilepénnyel ettük. Panasz nem volt. Most meg sül a tök vacsorára.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.09.22. 15:40:06

@medvedr: Az utolsó két fotó sajnos nem lett az igazi (a szokásos IPhone-nal készült, de nem otthon). A kéreg valós színe a sütőbeli képen látható :)
@Kató néni: @dömbi: Ez a kéreg annyira finom, hogy magában is megenném bármikor, hal nélkül is. Hátha még valami más ételre is applikálhatnánk (hogy @hagyma: is megegye...).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.22. 15:48:22

@Mitzi von Küche: en megeszem a salmon, cask nem favorit
mint emlitettem egy filet mignon melle siman elmegy
foetelnek sosem rendelek kizarolagosan halat, ez teny
bar otthon azert ettunk pisztrangot, mert szilvason az kotelezo
pedig itt a hotelben ehetnek annyi pisztrangot meg lazacot amennyi belemfer
egyszedruen nem a kedvencek a vizi kajak, Marynek sem, de neha azert eszunk
/gomba detto/

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.09.22. 16:20:55

@Kató néni:
Igy konnyu, ha van tokod... :)
Nemreg hozzajutottam 2 uveg igazi vilagos thay szilvaszoszhoz, hat kaja nem lett belole. Kisfiammal ultu helyunkben kiittuk az uvegbol. Pedig egyikunk sem vega...:)))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.09.22. 16:24:07

@Mitzi von Küche:
Elhiszem, hogy finom, te kulonben is szereted a szenhidratot a haletelek melle.
A hazilag keszitett zsemlemorzsa mit takar, csak nem az uj gepeddel kenyeret sutottel, es abbol?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.09.22. 17:27:52

@dömbi: Ó, ott még nem tartok... /Előbb a felújítással kell végezni/. Ez majdnem a nagy Levin módszerével készült házi fehérmorzsa.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.22. 17:29:07

eegyebSt sem eszem el a macik elol

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.09.22. 17:36:20

@Mitzi von Küche:
Hamut szorom a fejemre, de nem emlekszem a nagy Levin modszerre. :(
Nagy felujitas....hehe, csak nem hagytad magad rabeszelni...??? :DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.22. 19:14:30

@dömbi: az igazi zsemlemorzsa peksutemenybol keszul, nyilt lang folott szairtva, nem holmi szaraz kenyer ledaralasaval
/a nagy Levin/

1kutya 2014.09.22. 19:47:12

csatlakoznék @hagyma: kollegához, a Salmo salar nekem sem a kedvencem, de ez a kéreg sztem bármilyen más halhoz is klappolna, úgy már jöhet :)

Benikuty 2014.09.22. 19:49:55

lassan eljutunk a pankohoz- ugyan már...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.22. 20:11:00

@Benikuty: Levin szerint nyilt langon, nem sutoben
@1kutya: ja
talan pisztrangon jobban megennem
valahogy a salmon olyan konnyu, "parolni" valo hal
nalunk itt bedobjak a sutobe par percre
azutan fent serpenyoben megforgatjak, oszt jonapo
7 poerc kb

/kozben jot mulatok, ahogy a Mary gepe igyekszik legalabb egy helyeas amerikai-angol szot krealni az irasaimbol:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.09.22. 20:44:22

@dömbi: De igen, mindhárom fürdőszoba, a tanácsod szerinti szervezésben.
@hagyma: Pontos az idézet, a zsemlye szó szerint is említve van.
Azért a lazac nem könnyű szerintem, hanem viszonylag zsírdús hal (persze, csupa egészséges omega-3-zsírsavval). Ha jól belakunk belőle, azért érzi a gyomor.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.22. 20:53:23

@Mitzi von Küche: ez igaz, de egy ora mulva ehes leszek:)
hat szorol szora, mar nem tudom Rejtot idezni:)
oregszem
talan a szindbadban is volt valami a panir korul
most megtalaltam angol felirattal, kivancsi vagyok Mary mit szol hozza
/a sose halunk meg es az egri csillagok nagyon bejott neki, barminemu normalis Magyar filmet tudtokl angol felirattal, netalan angolra szinkronizalva, nagyon halas lennek/

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.09.22. 21:14:24

én pont azt szeretem a lazacban, hogy kicsit zsíros. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.22. 21:54:43

@AnicasubRosa: itt nagyon kedvelt meg a fustolt lazacos szendvics is
ha mar hal, akkor nekem a tengeri suger es meginkabb a fried catfish /raantott harcsa/ ami jobban bejon
sot a legjobb hal eletemben egy folyami suger volt
mondjuk azert is mert en fogtam, de tenyleg finom
na pont ez az a salmon kicsit tul zsiros nekem
szeretem ha ropog mint a balatoni keszeg:)

Fenchurch68 2014.09.22. 22:24:58

@hagyma: canadahun?
(Mármint a feliratos magyar filmek forrásaként...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.22. 22:35:30

@Kató néni: kosz majd szetnezek, az igazsag az, hogy Maryre rajott a Magyar fikm nezhetnek en meg nem akarok neki masfelorakat forditani:)
sot 2 het otthonlet utan mar kozolte, nyugdijas korunkba koltozzunk magyarorszagra
mondtam neki te mehetsz , en maradok
nade ki tudja mit hoz a jovo
meg 10 ev a nyugdij

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.09.22. 23:16:21

@hagyma: a harcsát is bírom :)
@Kató néni: /én a magyar kisfilmekre és vizsgafilmekre vagyok újabban rákattanva, egy élmény.:) /

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.09.23. 13:24:39

A tonhalas empanadas (töltött lepény?), na az egy élmény. Utána is járok a receptjének.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.09.23. 13:33:36

Ugy gondolom ha "hazi" zsemlemorzsanak titulaljuk, akkor a minimum, hogy hazilag keszult legyen a peksutemeny. Aztan persze raeros asszonyka szaritgathatja nyilt lang folott ahogy birja :)) Szarmazasatol fuggetlenul, en koszonom szepen nem vagyok ehes.

Hurri Kán 2014.09.23. 17:20:40

@dömbi:
Két óra alatt éppen megfő egy molekuláris szürkemarha pörkölt, csak szólok, ha legközelebb, netán... :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.09.23. 18:47:12

kicsit off és nagyon reklám, de majd rászólok magamra :D
www.plagehotel.hu/szallas/etterem/etlap
innen szoktunk néha kaját rendelni, remek kézműves hamburger menüik vannak. sem a zsemle,sem a húspogácsa nem mirelit, ja a krumpli sem.A szószban paradicsomdarabkák, nem kechup. Mindegyik hambiban más a zöldség, a kacsásban például párolt vöröskáposzta. már teszteltük a mangalicásat,a marhaburit, a bárányosat (nagyon durván jó!), a kacsásat, a füstöltlazacosat. a többi folyamatban .:)
szóval, ha valaki Hajdúszoboszlón akar falatozni és nem kíván főtt ételt, bátran ehet innen egy jó burgert :)

Hurri Kán 2014.09.23. 18:53:52

@AnicasubRosa:
Természetesen. Sok-sok apró, pici molekulából áll és nagyon jó a végeredmény :D

Hurri Kán 2014.09.23. 19:06:07

@AnicasubRosa:
Ez azóta van így, amióta kiműveltem magam molekuláris gasztronómiából!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.09.23. 20:03:54

@AnicasubRosa: Ki lészen próbálva a hely. De Debrecenben a jónevű Ikon étterem street food vonala is jó cheddaros hamburgert kínál (most éppen a Tesco mellett).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.09.23. 20:15:13

@AnicasubRosa:
Ezert szeretjuk ot, meg a molekularis gasztronomiaban elert sikereiert. :D
Nem burkolt termek bemutato jol sikerult, kerem ezutan engem ne zaklass ilyesmivel, kizarolag ha molekularis gasztronomia a vegtermek.

Nezzetek meg a facen a Noe allatotthon alapitvany mai viccet.
Porkoltnek szant birkak mentesehez varnak szallitasban segedkezoket. Idiotak!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.09.25. 20:27:08

@dömbi: m'ér? szeretjük? :D
egyébként igen :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.26. 20:56:41

mai vacspra corn dog es finger potatoes
es friss zoldsegek
sor

Daró 2014.09.27. 07:21:41

Jaj de éhes lettem egyből... Egyébként én is azt a tábort erősítem, aki bármilyen halat megeszik. Meg azt is aki azt mondja, a kérget lehagyta volna róla, de egy kóstolóval engem kérem bármiről meg lehet győzni...
@hagyma: Mi az a Corn Dog? (tegnap szedtem pár cső csemegekukoricát, hátha adsz valami jó ötletet)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.09.27. 10:15:39

@Daró: Talán a kéreg nem is jó kifejezés: nem egy kemény, rásült héjról van szó, inkább olyan, mint egy megpirított töltelék. Ízei jól harmonizálnak a lazaccal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.27. 19:00:09

@Daró: hat itt eelek egy ideje, de tulajdonkeppen eletemben masodszror ettem, mert nem tetszett ugy ranezesre
pedig jo
hat a kukoricat eloszor darald le:)
mivel lusta vagyok
itt egy link
aprosef.hu/corn_dog_recept

most megkedveltem, de nem bajlodnank vele asszem, vagy jon a hotelbol, vagy ,irelit be a sutobe oszt jonapot
gyors kaja mint a hot dog, cask kukorica lisztes panirban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.28. 13:34:26

mit eszunk holnap?
most olvastam, hogy mar van gombafasirt is...
tegnap Mary chilit fozott, meg nem volt erkezesem tesztelni, majd delutan

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.28. 18:52:03

a chili qrwa jo lett
ugy lehet izgalmassa tenni egy vasarnap delutant - ha az asszony dolgozik - hogy felteszel 200 dolcsit 4 amerikai focimeccsre es delutan egytol ejfelig nezed a tv-t
offkursz csipsz sor
meg majd meg chili
süti beállítások módosítása