Ezt a gyönyörű lazacfilét egy születésnapi ebédre szántam, de nem a szokásos módon akartam sütni, hanem valahogy másképpen. Váratlan ötletem volt a lazac tetejére kéreg sütése, nem is láttam még recepteket ilyen ízesítéssel - no, lássuk akkor, mi lesz belőle.
Felszeleteltem a filét hét szép szeletre, besóztam és citromlével bespricceltem - így állt egy óra hosszat.
Kerestem egy megfelelően nagy kerámiatálat (mert ebben terveztem feltálalni), kevéske olivaolajat locsoltam bele - ez egy kiváló fajta, házi olivaolaj-kóstoló versenyünk győztese - és beleraktam a zöldfűszerkeverékkel megszórt halszeleteket.
Itt láthatók a kéreg hozzávalói: olajban eltett aszalt paradicsom, kapribogyó, pecorino sajt (de a parmezán ugyanolyan jó), házilag készített fehér zsemlemorzsa, vaj és olivaolaj (ez utóbbit végül nem is haszáltam a kéreghez).
A paradicsomot és a kapribogyót rusztikusra vágva összekevertem a hozzávalókat, hirtelen ötlettel az olivaolaj helyett a paradicsom fűszeres olajával lazítottam és a lazacszeletek tetejére rétegeztem jó vastagon. Az olivaolaj csak a halfilék alá került - mérsékelt mennyiségben.
A sütő grill fokozatán sütöttem 15-20 percig, mivel a halfilék elég vastagok voltak és át kellett sütni öket.
A tálalás görög salátával és steak-burgonyával.
Illetve nekem paradicsom nélkül :)