Ünnepi ebéd megkoronázásaként készült ez a gesztenyés-mascarponés torta. Annyira ízlett a család apraja-nagyjának, hogy ez lesz a karácsonyi nagy családi ebéd desszertje is (a beiglik mellett). A karácsonyi tortát csokis gesztenyeszívekkel fogom díszíteni.
Természetesen jó minőségű kész gesztenyemassza is használható (két csomag), de csodás, nagyszemű gesztenyét kaptam, úgyhogy ezt használtam fel.
A gesztenyék domború oldalát bevagdostam és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütöttem. Az elején kis vizet öntöttem alá és alufóliával befedtem, majd az utolsó 10 percben levettem a fóliát.
Ezután fontos mozzanat következett - ezt a stájer hegyekben lestem el. A tálba borított gesztenyét vastag konyharuhával lefedtem, így állt egy jó félóráig. Igazán ekkorra puhul meg, amikor könnyen szét lehet roppantani a héját. A legszebb szemeket félretettem a torta díszítésére, a nagyját pedig villával, majd krumplinyomóval áttörtem.
Amikor kihűlt, két doboz mascarponéval és kevés porcukorral jól összekevertem - ezzel a torta krémje el is készült. Semmi tejszínhab vagy vaj nem lett hozzáadva, a krém mégis tökéletes állagú lett.
Közben 6 tojásból kakaós piskótát sütöttem egy kapcsos tortaformában. Előbb felvertem a fehérjéket (volt két extra tojásfehérjém is) egy evőkanál kristálycukorral és egy csomag vaníliás cukorral, majd külön a tojássárgákat egyénként hozzáadott további 4 evőkanál cukorral, 3 deka vajjal, majd 5 kanál liszttel és 1 kanál sötét holland kakaóporral. Végül óvatosan belekevertem a tojásfehérje-habot és a még forró sütőben (180 fokon) 20 percig sütöttem.
A formában hagytam kihűlni a piskótát, majd kettévágtam és jó vastagon megkentem a gesztenyekrémmel.
A torta tetejére a félretett szép egész gesztenyeszemek kerültek. Könnyű és finom torta lett a végeredmény.
Ezen a kéz-szelfin látható, hogy mangókockákkal tálaltam a gesztenyetortát.
A piskóta hozzávalói: 6 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál sötét kakaópor, 3 dkg vaj.
A krém hozzávalói: 50 dkg szelídgesztenye vagy 2 csomag jó minőségű gesztenyemassza, 50 dkg mascarpone (ált. két doboz), szükség esetén porcukor.