Akárkit kérdeztem a családban és az ismerőseim közül, senki nem csinált vagy evett még dödöllét. Érdekes módon többen azt mondták, nem ettek, de biztos finom.
Én is így gondoltam, ennek szerintem a címben idézett gyermekdal lehet az oka: kellemes emlékeket idéz az étel neve.
Mivel a sütőm sztrájkol pár napja, eléggé behatárolja a főzési lehetőségeimet, bár vicces kollegám szerint igazán tarthatnám a tűzhely gombját arra az 50-60 percre,míg megfőzök. Nem nyert az ötlete, inkább megpróbálkoztam ma délben a dödöllével.
7 nagyobb krumplit megpucoltam, karikára vágtam és annyi sós vízben, ami ellepte, megfőztem. Amikor már megpuhult, összetörtem, tekertem egy kis őröltborsot, megkóstoltam, elég sós-e. Az volt, így további ízesítésre nem szorult. A levével együtt megtört krumplit a gázlángon hagyva lisztet adagoltam hozzá,míg egy jó sűrű, nehezen keverhető, majdnem tésztaszerű masszát kaptam. Nekem másfél bögrényi lisztre volt szükségem ehhez, de nyilván függ a krumpli és talán a liszt minőségétől is.
Míg a krumpli főtt, három fej hagymát megpucoltam és félkarikára vágtam. Mint utólag kiderült, ez sok volt, de sebaj, magában is elfogy a sülthagyma, nassolnivalóként.
A legutóbbi tepertősütésből maradt zsírt egy lábasban felhevítettem, és megdinsztoltam rajta a hagymát, aztán egy lapos tányérra adagoltam a masszát és teáskanállal szaggattam a forró zsírba a tésztát. Ahogy fogyott a türelmem, úgy lettek egyre nagyobbak a galuskák, ez tény. Nudliszerű mérettel kezdtem, kétszerakkora lett a végére. Egy adagot megpirítottam, jöhetett a következő és így tovább.
A kis tésztadarabok megfordításához elővettem facsipeszt, villát, kanalat, fakanalat, lyukacsos fémszedőt. És édes anyanyelvünk ízes fordulatait is, mert alig akartak megfordulni a kis mocsodékok.
Tejföllel tálaltam, egytálételnek, de igencsak kell még egy adag húst csinálnom estére, mert a két ragadozó (férj, kamaszfiú) jóétvággyal betermelt egy adag dödöllét, viszont semmi extra elragadtatásra utaló jelet nem adtak.
Az én értékelésem: nem rossz, de a juhtúrós sztrapacska kenterbeveri. Viszont egy próbát megér, ha valakinek nincs jobb ebédötlete.