recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Madeira mesebeli tájai és ízei

Mitzi von Küche

2015. május 25. - Mitzi von Küche

Minden útleírásban szerepel, hogy Madeira az örök tavasz és a virágok szigete. A hőmérséklet sosem túl hideg, de nem is túl meleg, a magas páratartalom miatt sok szubtrópusi növény vígan megél ezen a kis szigeten.

image_249.jpg

Mostani ottjártunkkor, áprilisban éppen a hírneves virágfesztivál időszaka volt - nem túlzás, de a szigetlakók egész évben erre az eseményre készülnek. A tündéri főváros, Funchal utcáin virágszőnyegeket alakítanak ki, virágkiállításokat, orchidea- és más trópusi növénybemutatókat tartanak végig a sétányokon: a turisták boldogan vásárolják a gondosan becsomagolt virághagymákat (nem tudván, hogy egy sem marad meg belőlük otthon).

image_240.jpg

 A tribünökön és a felvonulás menti utcákon óriási tolongás, voltak, akik már kora reggel odaálltak egy-egy jobb helyre, ahogy már lenni szokott. Mi csak véletlenül láttuk meg a virágkocsik díszítését - amelyekről a szintén híres debreceni virágkarnevál jutott eszünkbe - és az ötletes virágjelmezbe öltöztetett bájos gyerekeket, akiket a büszke szülők kísértek az attrakció helyszínére, de nem ez volt a fő célunk.

image_244.jpg

A természet megőrzött szépségeit figyeltük meg kirándulásainkon: a nyugati és a keleti tájak eltérő geográfiáját,  a vulkáni tevékenység nyomait a lávamedencéknél, a vízeséseket, a 2000 méter körüli hegycsúcsokat, a kék óceánba szakadó sziklákat.

image_248.jpg

Az út mentén mimózabokrok virágoznak, az itthon cserépben gondosan nevelt dracaenák ott több méter magasak, a papagájvirág és a kála virágai mindenfelé nőnek, mint a gyomok.

image_266.jpg

 

Mangó-, papaya- és avokádófákat láttunk a régóta kiépített öntözőrendszerek, a levadák mentén, ahol szívesen túráznak a látogatók. A maracuja, ami nálunk passiógyümölcs néven ismert, sok változatban terem, frissen kifacsart leve az egyik kedvencünk volt.

Kirándulásaink során mesebeli templomocskákkal is találkoztunk.

image_252.jpg

image_265.jpg

 

Funchal egyik fő attrakciója a kabinos felvonó, amely Monte hegyére visz, gyönyörű kilátást nyújtva a sziget partvonalaira.

image_243.jpg

A montei teplomban utolsó királyunk síremlékén sok nemzetiszínű szalag látható. A közelben lévő trópusi botanikus kert keleti tematikájával, óriási páfrányaival, egzotikus növénycsodáival minden látogatót elvarázsol.

image_241.jpg

 

image_242.jpg

A hotelek dicséretesen nem nyomják el a sziget miliőjét, a közöttük álló üres telkeken gondozott banán- és cukornádültetvények vannak.

Madeira egyik kulináris szenzációja egy különleges mélytengeri hal, amelyet csak itt fognak kb.1800 méteres mélységben: a farkos abroncshal (angolul black scabbard fish, portugálul pez espada - nem tévesztendő össze a kardhallal).

image_247.jpg

Ez a majd kétméteres, szájában sok éles fogat viselő rút, sötét bőrű hal az egyik legfinomabb csemege: bőrét lenyúzva szép fehér, szálkamentes filékre bontják, amelyeket banánnal együtt sütve tálalnak - nem tudtunk betelni a finom ízével.

image_245.jpg

A  másik kedvencünk a maracuja-puding volt, sűrű tejszínnel készítve.

image_246.jpg

Az innnivalók pedig a már említett maracuja-juice mellett a hírneves madeira-bor, amely száraztól édesig terjedő íztartománnyal hívogatja az aromás desszertborok kedvelőit és a poncha, amely cukornádpálinka narancs, maracuja vagy banán ízesítéssel.

image_253.jpg

Finomakat enni, inni, gyönyörű tájakon járni, az óceán kékjén elmerengeni szolid, nyugalmas környezetben - ezt nyújtja Madeira (meg izgalmas le- és felszállást a tengerbe épített repülőtéren).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr717445434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.05.25. 09:14:28

Hogy a lenyeget megragadjam, nalunk minden ablakbol mas mas mesebeli templomot latok.
Mintha az ittenieket fotoztad volna. :))
Papagajvirag=strelizia? Mert akkor az a legkedvesebb viragom a feher tulipan mellett :DD
A hal jol nez ki, izlik is, csak azt a banant miert tettek ra... :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.05.25. 10:20:48

@dömbi: látod, nekem meg pont a banán dobja fel! :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.05.25. 10:23:28

Mitzike, gyönyörű ez a táj, még fotón is!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.05.25. 13:01:08

@dömbi: A banán is ott terem: kicsi és ízes és sütve jól passzol a halhoz.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.05.28. 08:21:32

Ja és még egy fontos információ: a tengerparti sétányon nemrég avatták fel Cristiano Ronaldo - a sziget szülötte - egész alakos szobrát. Viszonylag ritka, hogy valaki még 30. életéve betöltése előtt szobrot kapjon...

EZAZ! 2015.05.30. 02:17:12

@Mitzi von Küche:

Te is szobrot érdemelsz ezért a bejegyzésért, csak ismételni tudom magam - kerete van.

Kiemekném a templomok megemlítését, akár meg is gyónhatjuk vétkeinket.

Irány Madeira, szervezhetnénk oda egy blogtalit.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.05.30. 10:54:10

@Mitzi von Küche:
Ideje lenne intezkedni, hogy ide is az izesbol hozzanak.

@EZAZ!:
Szuper otlet!
Kommentelok adatait amik szuksegesek a repjegyekhez foglalasokhoz, a szerkesztosegben megtalalod. :DD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.05.30. 11:08:26

@dömbi: @EZAZ!: Támogatom a kiváló ötletet! (Egyébként a repülőjegyeket jóval olcsóbban vettem, mint 5-6 éve, amikor először jártunk Madeirán. A hotelről és az azzal kapcsolatban szerzett alapos megfázásról is tudnék mesélni, de hát ez mégis egy gasztroblog lenne vagy mi...)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.05.30. 11:10:02

@dömbi: Ja, meg a maracuja is... Nálunk a nagyobb szilványi lila héjú változat kapható nagynéha és képesek 490 Ft/db-ért árulni - rablás!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.05.30. 23:30:02

@Mitzi von Küche:
Az arak legyen a szervezo-meghivo gondja dolga. :DD

Minap kb. ennyiert vettem az alma darabjat, ma 7.80-ert arultak a negyed kilonyi cseresznyet, es most ne mondjatok azt, hogy itt van mibol megvenni. :(
Nem is zavarna az ara, ha legalabb neha, csak mikor az adott gyumolcs szezonja van, finom is lenne, esetleg hasonlitana izben arra, ami. :(((
süti beállítások módosítása