Régóta mozgatta már a fantáziámat a töltött tintahal. Az utolsó lökést Dömbi egyik kommentje adta, itt volt tehát az ideje elkészíteni. Szerencsére a M.-ban többféle méretű friss tintahal is volt, én a kb. 8 centisekből vásároltam néhány darabot.
Meg kell tisztítani /ez az egyetlen nehézség/, de a csápok levágása után a belseje könnyen kijön, a bőrét pillanatok alatt le lehet húzni és egy alapos külső-belső mosás után konyhakészek is a tintahalacskák. Ha a nagyobb, tisztított tintahal-törzseket vásároljuk, még ez a munka is megspórolható.
Ezután elkészítettem a tölteléket. Megint csak szerencsém volt, mert egyik áruházunkban a görög napokon beszereztem egy doboz fetasajtos krémet, amelyben aszalt paradicsom is volt - már csak kicsit fel kellett turbóznom. A turbózás ezúttal a fokhagymát jelenti, pláne, ha zsenge tavaszi lilás fokhagymát lehet kapni: ebből préseltem a krémhez 2-3 gerezdnyit. A csápocskákat apróra vágva olivaolajon, kevés fokhagymán megpirítottam, majd a töltelékhez adtam egy kis Panko morzsa kíséretében (de fehér morzsa is használható).
Már csak a tintahalak betöltése volt hátra, amit a legegyszerűbben habzsákba töltve lehet végezni, bár kicsit pepecs munka. Itt gondoltam másodszor arra, hogy talán mégis a nagyobb méretű tintahalakat kellett volna választanom... De végül is sikerült, nem feledtem el a hústűvel való megtűzést sem. A megtöltött tintahalacskákat egy olivaolajjal meglocsolt porcelán sütőtálba raktam, a tetejére néhány gerezd fokhagyma, kis só, megint egy kevés olivaolaj és egy jó löttyintésnyi fehérbor került.
180 fokra előmelegített sütőben alufóliával lefedve kb. 40 percet sült-párolódott. Nem pirítottam meg a végén a grill alatt - attól féltem, hogy gumiszerűvé válhat, így viszont puha és zamatos, igazi mediterrán ízvilágú előétel lett. Vendégeink elismerően szimatolták érkezéskor a csábító illatokat. Ízlett is mindenkinek. Legközelebb más variációjú töltelékkel is kipróbálom és erre biztatok mindenkit.
Tiszta mediterrán fíling!