recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Kóstoljuk meg Lisszabont!

Mitzi von Küche

2015. július 06. - Mitzi von Küche

Lisszabonnak különleges a fekvése: dombokra és a köztük lévő völgyekre épült, a Tejo folyó széles torkolatánál. Magával ragadó, ahogy emelkedőkön és lejtőkön keresztül csatangolunk az utcákon vagy villamosozunk, felvonózunk a különböző városrészek között. Már többször jártam itt, most egy központi hotelben laktunk, ami mindig nagy előnyt jelent a városnézés szempontjából - főleg a tavaszi változékony időjárás miatt.

Első utunk a szívünknek kedves Belémbe vezetett, ami Lisszabon egyik kintebb fekvő városrésze, a nagyon széles Tejo folyó torkolatánál. Ez az a látvány, ami harmóniájával mindig elkápráztat: a Belém-torony.


image_255.jpg

A közelben egy újabb csoda, a Szent Jeromos kolostor, a manueli gótika ékszerdoboza, a dicső és gazdag portugál történelem emléke. Körülötte a parkban az Újvilágból származó növénykülönlegességek.

 image_261.jpg

És még mindig Belém: a stilizált karavellát ábrázoló Felfedezések emlékműve, az élen Tengerész Henrikkel, a háttérben az óriási híddal. Jó itt sétálgatni a tágas folyóparti sétányokon a műemlékek, múzeumok és kávéházak között, a világhírű pasteis de Belém süteményt eszegetve.

image_262.jpg

Térjünk vissza újra a belvárosba: itt magasodik az ódon Sé, a román stílusú katedrális, mellette kanyarog a villamos fel a dombra. Érdemes felülni a számos járat egyikére: a legolcsóbb városnéző túra és nem kell közben a szintkülönbségek miatt aggódni (csak a zsebünkre, táskánkra vigyázni).

image_258.jpg

A belvárosban ilyen csodákra bukkanhatunk, mint Eiffel különleges felvonója, az Elevador de Santa Justa, ami két különböző szinten fekvő városrész között biztosít kényelmes összeköttetést (némi sorbanállás után). 

image_268.jpg

Természetesen - gasztroblogger lévén - a portugál konyha specialitásait is megkóstoltam. Itt látható a híres cataplana, a lecsukható fedeles sárgaréz edény, ebben párolodnak a finomságok (kb. 30-40 percet kell rá várni, mert frissen készül).

image_256.jpg

 Lássuk, mit rejtenek a cataplanák: az egyikben ördöghal, a másikban homár és más tengeri herkentyűk. Természetesen beszereztem egy cataplanát (a korszerűbb rozsdamentes acélból), hamarosan kipróbálom és beszámolok az eredményről.

image_257.jpg

Egy másik portugál specialitás az acorda de marisco: kenyérbéllel sűrített leves, kagylóval, rákkal - ebben a jónevű lisszaboni étteremben (Maria Catita) cipóba töltve tálalták. A másik tányéron grillezett rape (ördöghal), az egyik legfinomabb hal.

image_259.jpg

És végül egy kép a folyópartról fotózva, a tágas Praca del Comercio a diadalívvel, Lisszabon kevés sík területeinek egyike a Baixa negyedben. A zegzugos, meredek sikátoros kis utcákkal szemben itt aztán bőségesen van tér.

image_260.jpg

Ebből a szubjektív útleírásból sok érdekesség még kimaradt - talán majd máskor... Érdemes felkerekedni és megnézni Lisszabon különböző arcait, megkóstolni a portugál ízeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr487464502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.07.06. 22:08:31

Portugál szokás: az étteremben rögtön az asztalra tesznek kis sajtot, kolbászt, vajat, kenyérfélét. De ez nem ingyenes kóstoló - ha nem kérjük, szólni kell, vigyék el.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.07.07. 08:10:04

@Mitzi von Küche:
"Portugaliaba menjunk nyaralni, mert ott tiszta erobol nonek a palmafak!!!"
Kiabalta Kisde, 3 evesen, hatalmas vilagjaro tapasztalataval. :)))
Kiderult, tetszett neki nagyon a plakat az IBUSZ irodak kirakataban, ahol a homokos tengerparton a palmafa szinte vizszintesen nott ra a tengerre. :DDD
Ennyi a portugal elmenye a csaladnak.
Azota se jutott el egyikunk se oda...
Viszont az itteneiektol hallva latva, igen szimpatikus a gasztronomiajuk.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.07.07. 11:33:34

@dömbi: Eddig négyszer jártam Portugália különböző tájain, de pálmafa nem rémlik :)
A legkedvesebb városom egyébként Coimbra. Olyan régen voltam ott, hogy még nem volt digitális technika (vagy nem volt még elterjedve), így sajnos, nincs egy képem sem róla.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.07.07. 15:47:44

@Mitzi von Küche:
Bezzeg Kisdombi...o mar akkor tudta :DD
Lehet, hogy atveres volt a nagy poszter/plakat, de Portugalia volt reklamozva vele.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.07.07. 20:46:11

gyönyörű épületek és gyönyörű poszt! :)

susztertangó 2015.07.10. 21:41:55

Tényleg szép épületek. És ezek a románok hogy teleépítették Európát templomokkal....
süti beállítások módosítása