recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Nyári kedvenc: rakott zöldbab hús nélkül

Mitzi von Küche

2015. július 13. - Mitzi von Küche

A rakott zöldbab az egyik nyári kedvencünk. Télen is kiváló fagyasztott zöldbabból, de nyáron itt a piacon a zsenge, nem szálkás, friss zöldbab, ami nagyon finom és kalóriaszegény.

image_290.jpg

A mi rakott zöldbabunk tényleg csak zöldbabot tartalmaz: nincs benne térfogatnövelő rizs, sem paprikás alap, amikről lehet olvasni másutt. Az elkészítése pofonegyszerű - az eredmény pedig nyálcsorgatóan finom.

Kb. 80 deka friss sárgahúsú zöldbab (4 főre számítva) végeit lecsipkedem, alaposan megmosom és néhány centis darabokra vágva felteszem főni sós vízben, amelybe fél fej hagymát, két gerezd fokhagymát és néhány szál petrezselyemzöldet is rakok. (Ételízesítőt én nem használok, de aki akar, tehet bele egy kicsit, vagy fél leveskockát.) Amikor már majdhogynem puha, kiveszem és kicsit hűlni hagyom.

image_291.jpg

Egy jénai tál aljába vajdarabkákat rakok, meghintem zsemlemorzsával, majd rákerül az első réteg főtt zöldbab, amire tejföl, kaukázusi joghurt /és esetleg egy belekevert tojás/ keverékéből kanalazok. 

image_292.jpg

Egy réteg zöldbab, pár kanál joghurtos tejföl - így rétegezzük. A tetejére zsemlemorzsa kerül, arra pedig ismét vajforgácsok.

image_293.jpg

Ennyi és kész - már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, alufóliával lefedve 20 percig, utána fedetlenül még 20 percig összesütve.

image_294.jpg

Önmagában is megállja a helyét, de a húskedvelő férfiak kedvéért egy kis párizsi bundában sütött fokhagymás csirkemell mellé tálaltam.

image_295.jpg

Könnyű, gyors és mindenki szereti.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr287607320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.07.13. 11:42:49

Jó kis könnyű, nyári étel! :)
Én is szeretem a zöldbabot, nálam most egy saláta következik! Ezt is ki fogom próbálni.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.07.13. 13:57:37

@PO: pont a hétvégén, szalonnasütés közben áhítoztunk a rakott zöldbabra! :) Igaz, mi a hagyományos verziót készítjük, amiben csak egy kikötésem van: mindenből sok legyen benne, kivétel a rizsből!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.07.13. 15:06:31

@AnicasubRosa: a rizs a menzai változat fontos kelléke. Olcsó, kezelést alig igénylő alapanyag, vele a térfogat és a tömeg egyszerűen növelhető.

Benikuty 2015.07.13. 16:12:32

Felhívnám a tisztelt publikum szíves figyelmét,-illetve emlékeztetném a házi ítészekek,- hogy a szénhidrát elengedhetetlen fűtőanyaga a szervezetnek. Továbbá olcsó a nyavalyát, én a jasmin rizst szeretném, ha ehetném, és zöldbabbal nem rontanám el A család imádja, én viszont ha megérzem a szagát, minimum a kolbászosig menekülök. Jól bevált a hely légiveszély esetére...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.07.13. 19:11:07

@Benikuty: Hát akkor bizonyára diétás, ha olyan, ahogy én szeretem: sok tengeri herkentyű és kevés rizs.

cardiobascuralis 2015.07.14. 20:45:44

Rakott zöldbab darált hús nélkül?

Ez valami hülye vicc?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.07.14. 21:32:47

@cardiobascuralis: Mint a poszt címe is mutatja - létezik és igen jó!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.07.16. 21:58:26

@Benikuty: Igaza van, nem minden rizs számít olcsó megoldásnak. Legfeljebb azok a régi, nevenincs, B osztályú rizsek, amiket a közétkeztetésben használtak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 10:54:48

Nagyon jó étel! Gyakran csináljuk mi is. Néha a villámváltozat készül, amikor nem sütjük ki, csak prézlizzük, vajazzuk, tejfelezzük. Tetszik, hogy a tejfelt joghurttal higítod - ellensúlyozza a vajat :)
Villámbab néven megtalálható a blogunkon is.

Benikuty 2015.07.17. 11:58:48

@PO: utóbbi ma már az ehetetlen kategória.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.07.17. 13:50:02

@Andrass9: Köszi. A villám-változat is tetszik, meg is nézem :)

Kumari aki Nilüfer 2020.07.01. 10:58:51

Még villámabb: megpárolod a zöldbabot, majd egy kis vajra dobod , kevés fokhagyma, bors, só..és eheted:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.07.02. 09:14:55

@Kumari aki Nilüfer: Azért a morzsa és a tejföl/joghurt együttese egészen kiváló minőséget hoz létre a sütőben.
süti beállítások módosítása