Nagyon menő étel, világszerte divatos, de még magyar neve sincs. Mindenesetre a marha puha stefánia részéből vágott, érlelt, márványos szeleteket nevezik így - mostanában, hála nagy üzletláncainknak, olykor nálunk is kapható. Némi nemzetközi szakirodalmazás után állítottam elő a következő fogást.
A két érlelt flat iron szeletet borsoztam, szobahőmérsékleten hagytam állni egy óra hosszat és csak közvetlenül sütés előtt sóztam picit.
A további hozzávalók láthatók az alábbi képen.
Kockára vágva megfőztem sós vízben három-négy krumplit és felszeleteltem egy nagy édes spanyol hagymát (az eredeti recept lilahagymát írt, de az éppen nem volt itthon).
Serpenyőben, forró olivaolajban kezdtem a steak sütését (később mérsékeltem a hőt) 4 percig, majd a másik oldalát 3 percig.
Kivettem, lefedve melegen tartottam - ez azért fontos, hogy a hő jól eloszoljon a hússzeletekben és porhanyós legyen).
Ugyanabban a serpenyőben, még egy kis vajat hozzáadva sütni kezdtem a főtt krumplikockákat és a hagymakarikákat, ez már csak pár percet vett igénybe.
Egy mélyebb üvegtálba öntöttem a hagymás krumplit, meglocsoltam kevéske balzsamecetes olivaolajjal és ráhelyeztem a vékonyra felszeletelt hússzeleteket. A tetejére daraboltam némi kék sajtot.
Nagy kapribogyókkal díszítve tálaltam. A hús omlós és zamatos lett, jól illett hozzá a hagymás krumpli. A kék sajttal kicsit szűkmarkú voltam, legközelebb többet adok hozzá, mert remekül illett a flat iron steak-hez. Érdemes beszerezni, kipróbálni - igazi finomság.