A britek egyik kedvenc desszertje, a crumble, azaz morzsasüti borzasztó egyszerűen elkészíthető desszert, ínycsiklandó végeredménnyel. A gyümölcsön (és szinte bármilyen gyümölcsön) kívül csak pár dolog szükséges hozzá és a legkezdőbb háziasszony/ember is biztos sikert ér el vele.
Ha van otthon például néhány őszibarackunk és esetleg kemény, nem akar megpuhulni, a legjobb felhasználási módja a crumble.
4 dkg lisztet összekeverünk 4 dkg zabpehellyel és 5 dkg barnacukorral. Belemorzsolunk 5 dkg hideg vajat, amíg morzsás állagot kapunk.
Kisebb formákat (8 darab ramequin-formát használtam, 9,5 cm átmérővel) kikenünk vajjal. Az őszibarackokat meghámozzuk.
A kockára vágott barackokat megszórjuk barnacukorral és a formákba kanalazzuk.
A tetejére kerül a szétmorzsolt tészta, még egy kis darabka vaj és már mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre.
Az eredmény: ropogós morzsás tészta alatt illatozó karamelles barack - egyszerűen csodás. Melegen, langyosan és hidegen is finom.
A nyári melegben egy-két gombóc fagyi a tetejére és a vendégeinket elkápráztathatjuk ezekkel a guszta sütitálacskákkal, nem is fogják sejteni, milyen egyszerű elkészíteni...