A vargánya az itthoni gombák királynője. Mindig öröm, ha a piacon frisset lehet kapni.
A vargánya csodás íze mindent feldob, szűzpecsenyével pedig igazán remek párosítás. Ez az étel néhány perc alatt elkészül, közben isteni illatok terjengenek...
Két szép szűzpecsenye-derekat körülbelül másfél ujjnyi vastag szeletekre vágtam. Nem klopfoltam, csak a tenyeremmel picit megnyomkodtam.
Kockára vágott sós szalonnát pirítottam, a zsírján megkapattam a besózott, borsozott szűzérméket, majd kivettem és melegen tartottam őket.
A zsiradékba tettem a megmosott és nagyobb darabokra vágott vargányát és közepes lángon, kevéske víz hozzáadásával párolni kezdtem, egy csipet só és felaprított rozmaringlevelek társaságában. /Hagyma nem szerepel a receptemben, mert úgy szeretem, ha a nemes gomba íze érvényesül./
Pár perc múltán visszatettem a hússzeleteket és fedő alatt pároltam őket néhány percig. Még rányomtam ízesítésül egy gerezd fokhagymát.
Amikor a gomba megpuhult - pár perc az egész - egy fél doboz tejszínt adtam a raguhoz és még néhány percig összefőztem. A tejszín éppen a megfelelőre sűrítette be a mártást, nem kellett semmi mást hozzáadni.
Krumplikrokettel tálaltam - valóban imádnivalóan finom volt.