Ételrecepteket kombinálni, kitalálni kedvenc szabadidős elfoglaltságom. Most elképzeltem, milyen lenne a banánnal kombinált palacsinta, de nem az a szokványos amerikai fajta, hanem krémesebb, lágyabb... Mi lenne, ha összehoznánk a klasszikus csúsztatott palacsintával? Ennek a kísérletnek a története látható a posztban.
Először is négy felkarikázott banánt vajon megkaramellizáltam kissé, majd tálra szedtem. Isteni illatok szálltak közben a konyhában...
Összeállítottam a palacsinta tésztáját: felvertem négy tojásfehérjét habbá, a négy sárgáját kikevertem 4 dkg cukorral, és 4 dkg puha vajjal, apránként hozzáadtam 4 dl tejet és 4 dkg lisztet felváltva, végül óvatosan összekevertem a felvert habbal - tehát egyszerűen: mindenből négy kell! Óriási mennyiség lett, 6-7 személyre is elegendő.
Pici olajon a kisebbik bevonatos serpenyőmben /24 cm átmérőjű/ megsütöttem a palacsintákat: másfél merőkanálnyi tésztát tettem a serpenyőbe, tehát jó vastagra hagytam és csak az egyik oldalát sütöttem meg aranyszínűre, majd egy mélyebb jénai edénybe csúsztattam. (Ez elég nehéz volt, tányérra könnyebben sikerült volna csúsztatni - de voltak még szándékaim az edénnyel.)
A palacsinta krémes felét megszórtam vaniliás cukorral, 5-6 banánkarikát rétegeztem rá és már készülhetett is a következő palacsinta. Hat - hét darab vastag palacsintát sütöttem, az utolsót megfordítva tettem a halom tetejére (persze elég tökéletlenül sikerült, mert kijöttem a gyakorlatból).
Egy kis karamellet készítettem három evőkanál kristálycukorból, egy kevés vajjal kevertem és a palacsintatorta tetejére szétoszlattam. Ezután 180 fokra forrósított sütőbe tettem kb. 15 percre - csodálatosan finom és krémes lett: a konyha sült banán és vanília illatával telt meg. A banán extra ízt adott a csúsztatott palacsintának. A kísérlet tehát sikerült (minél hamarabbi ismétlést kértek) - érdemes kipróbálni!