recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Egészben sült cékla

Mitzi von Küche

2015. december 28. - Mitzi von Küche

Emlékszem, hogy egészben sült céklát ettem már egyszer egy mesterszakács által kreált ételben, most azonban hiába keresgéltem ugyanazt a receptet - újra kellett alkotnom.

ce1.jpg

Kisebb méretű, kb. tojás nagyságú gömbölyű céklákat vettem. Alaposan megsikálva és parányit megsózva alufóliába bugyoláltam őket külön-külön és a 185 fokra előmelegített sütőbe tettem. Egy óra múlva villa beszúrásával csekkoltam, de még kemény volt. Jó másfél óra elteltével már beleszaladt a villa: megsültek a céklák.

ce2.jpg

Pár percig hagytam még hűlni a fóliában, majd gumikesztyűt húzva meghámoztam őket, egészen könnyen ment. Egy tálba rakosgattam az egészben hagyott céklákat és kevertem egy öntetet sűrű világos balzsamecetből (narancsos ízesítésű volt éppen otthon), meg extra szűz olivaolajból. Előzetesen megkóstoltam a céklát és olyan finomnak találtam, hogy semmiféle fűszert nem adtam hozzá, csak rálocsoltam az öntetet.

ce3.jpg

Tálalás előtt átmelegítettem és durvára vágott dióval megszórtam. Nagyon finom és egészséges, kalóriaszegény étel önmagában is, de például lazac mellé ünnepi köretnek is kiváló.

cekla4.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr948198800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.12.29. 08:43:37

És hogy miért nem hámoztam meg előre a céklát? Hát, mert sütés után sokkal könnyebb lehúzni a héját.

EZAZ! 2015.12.29. 09:42:17

Nem, hogy nem sütöttem céklát, még csak nem is főztem soha, maradt az üveges esetleg zacskós bolti, imádom, meg kell is némi vas.
Számomra az év receptje, kipróbálom.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.12.29. 14:20:51

@EZAZ!: Köszönöm, ez nagyon megtisztelő. Szerintem is egyszerűen nagyszerű...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 21:57:44

A sült cékla finom! Lazac mellett is :)

Boldog Új Évet kivánok mindannyiótoknak!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.01.07. 09:36:40

Az Aldiban 99 Ft a cékla kilója - hajrá, céklát sütni!

Attilajukkaja 2016.03.08. 15:09:31

A sult cekla es a narancsos vagy rozmaringos balzsamecet oriasi egyutt! Nekem nincs ilyenem, ezert magam szoktam kesziteni: allni hagyom az ecetben vagy az ecet koncentratumaban a narancs hejat. Isteni!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.03.08. 18:59:26

@Attilajukkaja: Köszönöm. A házi készítésű narancsos balzsamecetet pedig hamarosan kipróbálom.
süti beállítások módosítása