recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Argentin steak? Jöhet!

Mitzi von Küche

2016. január 18. - Mitzi von Küche

Ó, milyen gyönyörűségeket találtam a minap egy szupermarket hentesosztályán: argentin steak... Egyenként csomagolt  20 dekás szeletek érlelt marhafartőből. Nem olcsó, de néha elcsábulhat az ember, főleg, ha imádja a marhasteaket, mint én.

img_7305.JPG

Eszembe jutott Argentina, ahol jónéhány éve jártam, a Buenos Aires-i nyolcvan dekás - egykilós steakek... ez is megérne egyszer egy külön posztot.

Jó puha, érett volt a hús, úgyhogy csak egy napra tettem pihentetni a hűtőbe egyszerűen borsozva, mustárral bekenve, babérral, olajban.

img_7306.jpg

Vasárnap délben az egyik kisebb leválasztott darabbal próbasütést végeztem (mivel korábban csak főztem vagy pároltam a marhafartőt):  2-2 percig sütöttem forró serpenyőben mindkét oldalát, utána felvágtam és konstatáltam, hogy nagyjából jó is lesz a sütési időtartam. Közben megsütöttem kevés olajon 25 deka barna csiperkegombát is egy pár levélke rozmaringgal, csipet sóval és melegen tartottam.

Hát akkor hajrá: a forró serpenyőbe csak a pác olajából kicsit beleöntve, a két babérlevél társaságában két percig sütöttem a hússzeletek egyik oldalát,

img_7310.JPG

majd ugyancsak két percig a másik oldalt.

img_7311.JPG

Utána lefedve pihenni hagytam a hússzeleteket. A pihentetés 6-7 perce pont elegendő volt ahhoz, hogy az előkészített, hasábformára vágott krumplit forró olajban (két serpenyővel zsonglőrködve) gyorsan kisüssem. Az időzítés igen lényeges: a hús várhat pár percet - sőt, steak esetében ez szükséges is, de a sült krumpli nem jó hidegen...

img_7315.JPG

Pont az ízlésemnek megfelelőek lettek a hússzeletekek - pedig ez nem is bélszín volt...  Nedvdús, zamatos, puha steak gombával, ropogós sült krumplival - mellé kedvenc vörösborommal.

Tanulság: nem kell félnünk újdonságokat kipróbálni, jó dolgok sülhetnek ki belőle. Argentin steak? - Jöhet!

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr138080412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2016.01.18. 16:07:25

Te aztán tudsz élni B+...
Érlelt argentin marhát aldis mustárba, meg babérlevélbe pácolni?!?!

a JÓ minőségű marhahúsnak épp az a lényege, hogy SEMMI nem kell rá. Szobahőmérsékletűre pihenteted, tűzforró vasserpenyőben oldalanként 2-3-4 percig sütöd (hús vastagságától és a kívánt készültségi foktól függően), majd sózod (-borsozod), kicsit pihenteted és kész.

Semmi olajban áztatás, mustározás, meg hasonló szocialista nagyvendéglős hókuszpókusz, amivel csak a szar húsokat próbálták rejtegetni...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.01.18. 16:37:39

@protézisesh: Sejtettem, hogy lesz ilyen hozzászólás. Nos, ez nem bélszín, sem hátszín, ez egy érlelt fartő. Jót tett neki a kis pácolás, nem Aldis mustárba (egyébként a Kremser Senf egész jó volt, amíg lehetett kapni).
Bélszínt is szoktam így is, meg pácolás nélkül is sütni - mindkét módon szeretjük. Sőt, horribile dictu, még Worcestershire szósszal is meglocsoljuk néha tálaláskor.

Benikuty 2016.01.20. 08:04:59

@Mitzi von Küche: helyesbítenék! a kremser senf a magyar globosos, és univeres szutyokhoz képest kiváló, abszolut értelemben jó volt! kár érte... :(

Benikuty 2016.01.20. 08:07:12

@protézisesh: köszönjük az igéit, kedves mester! legközelebb a kinyilatkoztatását ugyan zárja már valami fennkölt üdvözléssel, nagyon illene önhöz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.20. 18:07:00

@Mitzi von Küche: Szerintem nem kell figyelembe venni az ilyen kommenteket.
Szerintem nagyon jól csináltad! Fartőből is szoktak steaket sütni, a mustár pedig puhítja a húst. Látszik a szaftossága és remek hozzá a gomba is. Külön pirospontot érdemel a babérlevél használata - kellemes irányba billenthette az ízt, ki is fogom próbálni!
Mostanság nekünk is sikerült szép érlelt marhaszeleteket szerezni a madarasban. Azok ugyan nem Argentin marhák, de Angus fajta, ami eléggé rendes hús, nem tejelő tehén :) Az ára is tisztességesebb, pedig 21 napig érlelt szeletelt, vákumozott húsok.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.01.20. 18:14:44

@Andrass9: Köszönöm. A fartő-steak nekem abszolút újdonság volt, de bármikor bevállalom újra - egyébként a T-ból való, ahol néha kifoghatunk jó érlelt marhaszeleteket - lejárat előtt jóárasítva elviselhetőbb az ára is :).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.22. 12:12:54

@Mitzi von Küche: A lejárat előtti beszerzés nálunk is játszik. Kell az a kis plusz érlelés annak a húsnak! :)))

EZAZ! 2016.01.22. 13:39:50

Jöhet!

Most kellene 'hagyma', az elüldözött sztékszakértő.

Az elsőként kommentelő pedig régi malackarajos 'jófej'. Ilyen a stílusa, de legalább ír valamit.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.01.23. 10:06:40

@EZAZ!: Nem üldözte el senki @hagymát (én legalábbis biztosan nem) - néha hiányolom is... Meg a Malackarajos kommenttársakat is...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2016.01.25. 20:28:01

@Mitzi von Küche:
Kisdet nehany eve orokbeadtam egy kedves barati parnak.
Minden nap argentin belszinnel tomtek 2 honapig.
Na, mondok, tulzottan egyoldalu a gyerek taplalasa, visszacsinaltam a dolgot, hazahoztam a gyereket. :)))

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.01.25. 21:08:25

@dömbi: :D
De nyugtass meg, hogy kiheverte a bélszín-kúrát! :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.01.25. 21:42:45

@Mitzi von Küche: Elképzelhető :)
Házibuliban köszöntöttük az új évet, az egyik srác isteni steaket sütött. Nem argentin volt, de fincsi, még az unokaöcsém is evett belőle, pedig amúgy elég finnyagép. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2016.01.26. 08:10:58

@AnicasubRosa: @Mitzi von Küche:
Nehezen, de sikeresen visszaallitottam a jol ismert emesztogodor funkcioba :DDD

Nalunk olcsobb az argentin import hus, mint a hazai.
süti beállítások módosítása