"Nyomd meg a gombot, kapsz egy libacombot!" A mondóka gyerekkoromból mindig eszembe jut, ha libacombot sütünk. Ilyenkor jöhet egy kissé töményebb ennivaló, de azért igyekszem light üzemmódban készíteni.
Gyümölcs és liba, kacsa együtt - kedvelt kombináció nálunk. Úgy érzem, a hús zsírosságát megfelelően ellensúlyozza - egyensúlyozza valami gyümölcs. És tél végén mi van kéznél? Hát az alma, meg a narancs - pláne, ha vérnarancs. Süssünk csak ki ebből valamit!
A megmosott hízott libacombokat öntöttvas sütőedénybe fektettem, mindkét oldalon megsózva, borsozva, tetejükre rozmaringágat tettem és aláöntöttem némi vizet. Így került lefedve a 180 fokra előmelegített sütőbe,
ahol kb. másfél órát töltött, az utolsó félórát fedő nélkül, meg még 5 percig grillezve. Ilyen lett a végeredmény.
Megpároltam a rizset egy kis extra nagyszemű arany mazsolával megbolondítva, a végén a libapecsenye levével is megöntözve. Közben a hámozott almaszeleteket karamellizáltam serpenyőben olvasztott vajra szórt barnacukorral. Utána még néhány szelet vérnarancsot is átforgattam a serpenyőben.
Itt az eredmény: a libacombot nem csak káposztával lehet fogyasztani, a karamellizált gyümölcsökkel együtt pikáns lett az ízhatás.