Csupa finomság külön-külön is, hát még együtt! A farkassügér /branzino/ - ami tengeri süllő néven is fut az országos hálózatban - nagyon kedvelt világszerte, mert viszonylag kevés szálkát tartalmaz, szép fehér a húsa, nincs erős halíze és igazán könnyen süthető egészben is.
Nincs más dolgunk, mint kitalálni valami finom körítést és akár egy tálban megsütni. Kevés idő- és energia-ráfordítással könnyű, finom és nagyon egészséges ételeket készíthetünk ily módon.
Akkor lássuk, most mit találtam ki a hétvégi halas ebédre. Előkészítettem két 35-40 dekás sügért: lepikkelyeztem, megmostam, levagdostam a szúrós uszonyokat, besóztam és citromlével meglocsoltam őket. Egy doboz articsókaszívet lecsepegtettem. Vaj, petrezselyemzöld, friss zöldhagyma, némi halfűszerkeverék, citrom, só - ennyi az összes hozzávaló.
És már csak össze kell rakni egy perc alatt: a jénai tál aljába vajat kockáztam, a sügérek hasába 2-2 szál zöldhagyma, só és egy kis halfűszer került, közéjük az articsókaszívek, kétoldalra egy-egy citromdarab, a tetejét megszórtam petrezselyemzölddel és az egészet megkoronáztam két löttyintés tokaji furminttal, ami a halak jó barátja.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem a tálat (légkeveréssel) és kb. 20 percig alufóliával lefedve sütöttem. Utána eltávolítottam a fóliát. Összesen 40 perc volt a sütési idő, ebből az utolsó 5 perc grillfokozaton. Körítésként vargányával töltött óriás tortelliniket főztem ki (az olasz napokon szoktam ilyen finomságokat beszerezni), tálaláskor kis vajjal összekeverve. Természetesen egy finom zöldsaláta is asztalra került, ezúttal madársaláta pofonegyszerű öntettel (mustár, só, cukor, balzsamecet, olivaolaj).
Csodálatosan finom lett a hal húsa, felkerült a hal-toplistánkra. Bátran variáljunk, minden héten kitalálhatunk valamilyen érdekes halas kombinációt.