Ünnepek idején népszerű vendégváró a töltött tojás, de előételnek is kiváló - a variációk száma szinte végtelen. Jól bevált módon készítjük az alapul szolgáló kemény tojást: hideg vízben tegyük fel főzni a tojásokat forrás után kb. 10 percig, utána hideg vízbe rakjuk, így könnyen meghámozhatjuk. Kettévágjuk, a sárgáját kikanalazzuk egy edénybe és összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával. Jó, ha úgy kalkulálunk, hogy végül kb. kétszeres mennyiség legyen, így jó bőven tudjuk visszatölteni a tojások fehér félkagylójába. A díszítés egyéni, én csak jelzésszerűen szoktam, de lehet csinosítani. Bemutatok néhány saját változatot.
Lazacos töltött tojás
Hozzávalók: 4 keményre főtt tojás sárgája, 10 dekányi sült lazac (maradék kiválóan megfelel), 1 evőkanál majonéz (vagy aioli), 1 kis gerezd fokhagyma, 1 kávéskanálnyi kapribogyó, pár csepp citromlé, zöldpetrezselyem, só. A hozzávalókat késes aprítóban egyneműsítem, majd betöltöm a kemény tojásfehérje-üregekbe. Fodros zöldpetrezselyem-levélkékkel díszítem.
Avokádós töltött tojás
Hozzávalók: 6 kemény tojás sárgája, 2 érett avokádó, 1 evőkanál puha vaj, citromlé, só.
A hozzávalókat aprítógépben vagy botmixerrel pépesítem, habzsákba töltve megtöltöm a krémmel a kemény tojások fehér részét. Kapribogyóval díszítem. Az avokádó olyan finom magában is, hogy szinte nem is kíván semmilyen ízesítést.
Füstölt makrélás töltött tojás
Hozzávalók: 5 keményre főtt tojás, 10 dkg füstölt makréla, natúr vajkrém, só, citromlé, olajbogyó. /A recept kitűnő tonhallal is./
A krém hozzávalóit villával összetöröm és betöltöm a kemény tojások fehér részébe. Töltött olajbogyó-karikával és a makréla aranyosan csilogó bőrének pici darabjával díszíthetem. Most ugyan kimaradt, de egy kis reszelt torma még illene a töltelékbe.
A töltött tojásokat tartsuk a hűtőben tálalásig.