recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Mátrai borzaska

Mitzi von Küche

2016. május 09. - Mitzi von Küche

Gasztro-nosztalgia: emlékeztek a mátrai borzaskára? A mátrafüredi Avar Szálló emblematikus étele volt, nagyon szerettük, aztán valahogy elfelejtődött, s csak most villant az eszembe, hogy ezt kellene ebédre készíteni. Igazán egyszerű, de nagyszerű étel. Kevés hozzávaló, kicsi munka és egy turbósított fogást tálalhatunk, akár vendégeknek is. A fehér spárga pedig remekül illik a borzaska mellé.

mabor6.jpg
 Pár szelet kicsontozott, enyhén megütögetett sertéskarajt besózok, borsozom, fokhagymával megkenem. Kisebb lyukú reszelőn néhány meghámozott krumplit lereszelek (hússzeletenként egy nagyobbat) és besózva kis ideig állni hagyom.

mabor2.jpg

Kicsavarjuk a krumpliból a nedvességet, összekeverjük egy tojással, egy-két gerezd zúzott fokhagymával és 1-2 evőkanál liszttel, hogy elég sűrű legyen. Ebbe a keverékbe mártogatjuk a  karajszeleteket.


mabor3.jpg

Közepesen forróra melegített bőséges olajban türelmesen szép egyenletesre sütjük a húsokat.

mabor5.jpg

 A borzaska magában foglalja a krumplikörítést is, ezért terveztem mellé fehér spárgát. A spárgaszálak fás végét levágom, óvatosan meghámozom a szárát zöldséghámozóval, megmosom és sós-cukros vízban felteszem főzni, úgy, hogy a zsenge spárgavégek kikandikáljanak az edényből (ez a java, kár lenne szétfőni hagyni). Fedővel félig lefedve főzöm 8-10 percig.

mabor1.jpg

Egy tálba szedem a megfőtt spárgaszálakat és elkészítem a hollandi mártást. Ez most nem saját készítésű, hanem porból kevertem egy kis vajjal, de nagyon jóízű lett.

mabor4.jpg

Nem mindennapi tavaszi ebéd könnyen-gyorsan.  A borzaskát általában fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálalják, de a fehér spárgával és a hozzá kínált hollandi mártással is nagyon finom lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr1008656526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.05.09. 18:31:08

Persze, azokban az időkben nem lehetett spárgát kapni sem az Avar Szállóban, sem másutt idehaza. Ezért jobb mégis manapság...

Attilajukkaja 2016.05.09. 20:14:30

Egy-ket eve jartam Matrafureden. Az Avar ott rothadt, a kutyanak sem kellett. Szomoru latvany volt. :o(

A fickó 2016.05.09. 20:42:45

Mátrai borz(alm)aska. :D Vajon mi ihlette, meg azt, aki először készített ilyen "töltött tócsnit". :) Annyira fura étel, hogy már ettől jó - guilty pleasure. :) Inkább ez frissen, mintegy vacak burger.
Én pillangóba vágott vaskos s. szűzt ütögetek fólia között nem túl vékonyra, majd erre "tapasztom" a masszát és tisztított vajban sütöm golden brown-ra. A sör jól csúszik mellé. :)
Az a jó benne, hogy a krumplis cucchoz szinte bármilyen friss zöld fűszer (pl. snidling, petrezselyem kakukkfű) is használható.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.05.09. 20:45:54

@Attilajukkaja: Én is láttam nemrég, kár érte. Az étel viszont nagyon finom :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.05.09. 20:48:29

@A fickó: Ez egy two-in-one étel és tiszta nosztalgia. /Láttam egy-két receptet, ahol krumplikörítést adtak mellé, amit azért erős túlzásnak érzek./

GrenAbla 2016.05.10. 18:56:45

Én mondjuk ki nem állhatom a krumplit (így a tócsni se kedvenc), ezért a sima rántotthúsra (bécsibundás sertés karaj szelet) fokhagymás tejfölt szoktam tenni, az sem rossz.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.05.14. 19:47:43

@GrenAbla: mi a natúrszeletet szeretjük fokhagymás tejföllel és csipet pirospaprikával megszórva. :)
Én egyébként szeretem a borzaskát, akár óborzalom, akár nem. Megvan az illúzió, mintha lepcsánkkal ennénk a húst.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.05.14. 19:50:07

@Mitzi von Küche: Törzskommentelőink klaviatúrája elveszett??? :o

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.05.15. 11:22:03

@AnicasubRosa: És ugye, a blog névadójának, a lepcsánknak nincs párja!
süti beállítások módosítása