recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Nyári sláger: a meggyleves

Mitzi von Küche

2016. július 04. - Mitzi von Küche

Itt a nyár, itt a friss meggy, csak le kell szedni a fáról. Mit csináljunk ennyi meggyel, kérdezi a városi ember egyszem meggyfa tulajdonosaként...  A szokásos meggylekvár, mélyhűtendő meggyes zacskók és a meggyes piskóta mellett hát persze, hogy hideg meggylevest kell készíteni - mégpedig sokat, hogy kibírjuk a hőséget.

meggy1.jpg

Ehhez bizony ki kell magozni a meggyet, ami az egyetlen fárasztó tevékenység. A meggymagozó nagy segítség, de a hatásfoka azért nem tökéletes, érdemes átnézni még utána a meggyet magokra vadászva. Megmosva egy nagyobb lábasba tesszük a meggyet, bőven felöntük vízzel és fűszerezzük: cukor, csipet só, két darabka citrom héjastul, szegfűszeg és őrölt fahéj kell hozzá - a mennyiség ízlés szerinti.

meggy2.jpg

Összefőzzük és közben elkészítjük a habarást. Ehhez a nagyobb fazékhoz két evőkanál finomlisztet keverek össze annyi tejjel, hogy tejfölszerű állaga legyen, a tűzről lehúzott edényből kivett néhány kanálnyi lével jól elkeverem. Ezután szűrőn keresztül engedem a keveréket a leveshez, majd fakanállal összevegyítem. /Újabban vaníliás pudingpor segítségével sűrítem a meggylevest - így plusz ízzel is gazdagítja./

 meggy3.jpg

Összeforralom a levest, majd elzárom a tűzhelyet és ekkor adok hozzá két löttyintésnyi habtejszínt, ezzel már nem főzöm, csak együtt hagyom kihűlni. A tejszín selymesebbé, krémesebbé teszi a meggyleves ízét.

meggy4.jpg

Amikor már szobahőre hűlt, hűtőbe teszem a meggylevest (esetleg egy másik, hideg edénybe áttöltve) és másnap, jól lehűtve fogyasztjuk. Ugye, milyen üdítően szép a színe?

meggy5.jpg

Update: mostanában mascarponéval készítem a meggylevest, krémesebb és finomabb lesz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr818838668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.07.16. 11:02:17

Én minden gyümölcslevest úgy indítok, hogy karamellizálom a gyümölcsöt és utána engedem fel vízzel. A fahéjat és szegfűszeget pedig hanyagolom (a férjem és a fiam nem annyira kedvelik), helyette gyömbérrel, csillagánizzsal, reszelt citrom- és narancshéjjal, teatojásba tett gyümölcstea-keverékkel (a kimérős, gyümölcsdarabok) ízesítek. Nekem szűrő nem kell a habaráshoz, lehúzim a tűzhelyről a levest és hőkiegyenlítés után szêpen, apránként hozzákeverem a habarást a léhez. Igazságszerint amióta tejföllel csinálom, nem csapódnak ki a kis fehér csomók, de tejszínnel készítve akárhogy bűvészkedtem, mindig elbébetűztem. Valszeg nem sikerült jó minőségű tejszínt találnom. Vagy csak simán idétlen voltam. :-D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.07.16. 13:03:06

@AnicasubRosa: Aki ilyen jó receptet tud, miért nem ír ide gyakrabban ? :))
süti beállítások módosítása