Végre itt van a hazai szabadföldi padlizsán szezonja, ebből lehet igazán jóízű padlizsános ételeket készíteni. Például Pasta alla Norma-t, azaz szicíliai padlizsános-paradicsomos tésztát.
Nino Martoglio cataniai író és színházigazgató adta a tészta nevét. Amikor először kóstolta, felkiáltott: "È una Norma!" Mesterműnek érezte, amit csak a szintén cataniai Vincenzo Bellini csodás operájához, a Normához tudott hasonlítani. A név fennmaradt, a Pasta alla Norma variációk száma azóta egyre növekszik.
A hozzávalók:
Két duci padlizsán szárát levágtam, felkockáztam, kevéske apróra vágott hagyma és két gerezd fokhagyma olivaolajon való megfuttatása után bedobtam a serpenyőbe és lefedve félpuhára sütöttem-pároltam.
Hozzáadtam egy doboz egész hámozott paradicsom-konzervet, sóztam, borsoztam, friss oregánóval jól megszórva enyhe tűzön rotyogtattam, amíg összeértek az ízek.
Időközben kifőztem a tésztát, most valódi olasz maccheroni al ferretto-t kaptam, ez a szicíliai kötőtű-tészta: rövid, sodrott szálú száraztészta, amely jól felveszi a mártást - de természetesen bármelyik jó minőségű tészta használható. A tésztát összekevertem a padlizsános paradicsommártással, a tetejére bivalymozzarellát karikáztam és jól megszórtam frissen apróra vágott bazsalikomlevelekkel.
180 fokra előmelegített sütőben 20 percig összesütöttem. Igazi olasz, finom, húsmentes nyári ebéd.