recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Spanyol Galicia szépségei és finomságai

Mitzi von Küche

2016. augusztus 01. - Mitzi von Küche

Galicia tartomány Északnyugat-Spanyolországban, "a bal felső csücsökben" terül el és sokban különbözik az általunk ismert spanyol sztereotípiáktól. A kelták népesítették be egykor, majd római uralom alá került, de a mórok nem jutottak el idáig. A kelta /gael/ múlt emlékei ma is megfigyelhetők a galiciai zenében és a díszítő motívumokon.

A galiciai tengerpart vad és sziklás, jópár hajó futott itt zátonyra, ezért a sok világítótorony.

gal10.jpg

 Mindenfelé szegélyezik utunkat ezek a jellegzetes galíciai horeo-k, azaz gabonatárolók.

gal5.jpg

Eljutottunk Finisterre-be, ami szó szerint a világ vége - az El Camino befejező pontja. Amikor jónéhány éve itt jártunk, a világítótorony teljesen ködbe burkolózott és semmit sem láttunk - igazi világvégei hangulatú volt, most viszont verőfény fogadott minket.

gal7.jpg

 Az El Camino befejezéseként a Jakab-kagylót viselő vándorok itt égetik el bakancsukat a világ végénél.

gal8.jpg

Galiciai jellegzetesség a rias - azaz a szárazfölbe benyúló tengeröblök, az északi fjordokhoz hasonló képződmények. Ezek és az erős árapály-jelenség miatt ebben a tartományban a legfinomabbak a tenger gyümölcsei.

gal9.jpg

 Közülük a zamburiñas az egyik kedvencem: kisebb méretű fésűkagylók finom szószban, sütőben gratinírozva, hozzá friss albariño fehérbor - remek párosítás.

gal2.jpg

gal1.jpg

 A tarisznyarák is különleges, még inkább a percebes /kacsakagyló/, ami igazán bizarr formájú. A percebes ritka és drága csemege, még nem volt alkalmam megkóstolni: ez az egyik dolog, ami miatt vissza kell térni a gallegok közé...

gal11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr718909730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása