Minden padlizsánételek fejedelme a rakott padlizsán, pedig sokfélét kóstoltam már. Családi receptünk orosz nagymamámtól származik - ünnep volt, ha készítette: az illatát már messziről éreztük...
Érdekes módon ez a recept egyáltalán nem ismert hazánkban, így most valódi titkot árulok el. Hús nélküli, nem moussaka, nem pármai - ez egy teljesen eredeti recept, amit a családunk több mint száz éve készít és mindenki imádja.
Lássuk a hozzávalókat képekben: 2 kg padlizsán,
1 kg sárgarépa, 70 dkg petrezselyemgyökér (lehetőleg jó vastag szálak),
1 kg gyönyörű szabadföldi paradicsom.
Semmi egyéb nem kell hozzá (pici són és az étolajon kívül), hogy egy csodálatos húsmentes nyári egytálételt varázsoljunk.
A megmosott, hosszában felszeletelt padlizsánt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, olajjal meg-megspriccelve 180 fokon sütjük kb. 25 - 30 percig. (Lehet serpenyőben is sütni, de akkor sokkal több olajat felszív.)
A megtisztított, felkarikázott gyökérzöldségeket kevés olajon megpirítjuk, majd papírtörlőre szedjük. Ez az egyedüli időigényesebb művelet (fritőzben pillanatok alatt kész lenne).
Már csak az összerakás és a sütés van hátra. Jó nagy és mély jénai tál aljára rakunk egy sor sült padlizsánt, besózzuk, erre egy réteg pirított répát és petrezselyemgyökeret kanalazunk,
majd a nyers paradicsomkarikák következnek, ezt is besózzuk. Ezt a sorrendet ismételgetjük, amíg tart az anyagokból, a tetejére szép paradicsomkarikák kerülnek.
A sütőnk már elő van melegítve, így lefedve behelyezzük a tálat 180 fokra és egy óra hosszáig sütjük, majd a fedőt levéve még kb. 20 percig. Az ízek így érnek tökéletesen össze.
Nagyon jól melegíthető: általában dupla adagot készítek, mert az első tál azonnal elfogy, így másnap is élvezhetjük ezt a finomságot.
Fontos, hogy semmiféle fűszerezés nem szükséges a rakott padlizsánhoz: a remek ízhatást a pirított zöldségek együttese adja. Ezért a legjobb nyár végén, kora ősszel készíteni, mert ilyenkor a legfinomabbak a zöldségek. Augusztus végi garden partyjaink kedvence. Itt grillezett tarja mellett látható, de egyedül is megállja a helyét.