Nagy gombakedvelő vagyok - ezúttal a szép rókagombának nem tudtam ellenállni a piacon. Olyan gyönyörű, harsogóan sárga és az alakja is különleges. Drágának drága, de nem kell belőle sok (ez 30 deka volt), és az íze valami csodás, mindent feldob.
A legjobb dolog, amit a rókagombából el tudok képzelni - és el is szoktam készíteni, a tejszínes rókagomba.
Kevés jó minőségű étolajon egy nagy csemege hagymafej felét megdinsztelem, mellédobok egy gerezd fokhagymát, majd már hozzá is adom a megtisztított gombát. Egészben hagytam őket, hogy csodás alakjuk érvényesüljön. Megsózom, apróra vágott friss rozmaringgal megszórom (ezt minden gomba mellé rakok, nagyon jó párosítás) és lefedve párolom kb. 10 percig.
Amikor a gomba már puhább, mehet hozzá a tejszín, ízlés szerinti mennyiségben és ekkor adom hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Összeforralom néhány percig - és már kész is.
Lazac mellé készítettem a tejszínes rókagombát, de egy kis spagettit is főztem friss tésztából.
Evés közben rájöttem, hogy mennyivel jobb összekeverni a spagettit a jó mártásos rókagombával, emígyen:
Úgyhogy a poszt címe az is lehetne, hogy tejszínes rókagombás spagetti... Mert így lett igazán csodásan finom.