recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Madridi kóstoló 38 fokban

Mitzi von Küche

2016. szeptember 12. - Mitzi von Küche

Madrid igazi világváros, felfedezéséhez jónéhány nap szükséges. Most csak egy rövidke vizit erejéig látogattuk meg. Gondolnátok, hogy egy nagyáruház legfelső emeletéről lehet a legjobb fotót készíteni a Gran Viáról? Ilyen csodás kilátás nyílik innen Madrid grandiózus palotákkal szegélyezett főutcájára. Az ikonikus Schweppes toronyház ma már luxusszálloda.

mad1.jpg

 A Plaza Mayor a klasszikus spanyol főtér mintapéldája: dekoratív épületekkel határolt nagy négyszögletű tér, a madridi régióra jellemző karcsú tornyokkal, csak gyalogos forgalommal. Szinte mindegyik spanyol nagyvárosban van egy hasonló Plaza Mayor, de a madridi a legharmonikusabb.

mad2.jpg

A régi városháza épületén szintén megfigyelhetők a madridi stílusú tornyocskák.

mad9.jpg

Mivel látogatásunkkor tartósan 38 fok volt a hőmérséklet, érthető, hogy viszonylag keveset mozogtunk szabadtéren. A madridiak az utcák két oldala között magasan kifeszített vitorlákkal védekeznek a tűző napsugarak ellen.

mad3.jpg

Azt gondolnánk, estefelé enyhül a levegő, de mégsem, a kövek sugározzák magukból a forróságot. A teraszokon - ahol késő estig imádnak ücsörögni a madridiak - vízpermettel próbálják hűteni a levegőt.

mad4.jpg

Bizony, nincs jó idő a sonkaüzletekre: a hosszú kánikula miatt némileg csöpögésnek induló serranoi sonkák alá gondosan kis kúpocskák vannak illesztve, hogy felfogják a zsírcseppeket.

mad5.jpg

A madridiak egyik kedvence a bacalau, ami szárított - sózott tőkehal. Ősi tartósítási módszer ez a spanyoloknál és a portugáloknál, külön kis üzletekben árulják a halakat nagy táblákban. Használat előtt sokáig beáztatják, majd rafinált ételeket készítenek belőle, a legenda szerint többszázféle módon el tudják készíteni. A látvány alapján nem is gondolnánk, hogy ez az étel szárított halból készült.

mad8.jpg

Az empanadas (töltött lepényke) szintén népszerű, napközben bekapnak pár darabot az ízesített darált hússal, hallal, sonkával-sajttal vagy zöldségekkel töltött omlós tészta-falatkákból.

mad7.jpg

Végezetül egy kép a kuriózumnak számító ferde felhőkarcolókról, Madrid modern negyedéből.

Csak egy kis kóstolót tudtam most nyújtani a spanyol főváros érdekességeiből - folytatása következik majd kellemesebb időben...

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr398943960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EZAZ! 2016.09.12. 23:04:58

Ahh Madrid! Sok emlék fűz hozzá, teljesen elérzékenyültem.
süti beállítások módosítása