recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Vargányás hosszúmetélt szűzérmékkel

Mitzi von Küche

2016. október 17. - Mitzi von Küche

Őszi sláger friss vargányára és szűzpecsenyére hangszerelve. E gyönyörű friss példányokat most hoztam a piacról.

varszu1.jpg

Némi kozmetikázás, azaz a földes részek letisztítása, alapos leporolás (én a kalapokat is lecsapatom egy kis vízzel) után nagyobb darabokra vágtam a vargányákat. 

varszu2.jpg

 Az ebéd többi hozzávalója: egy szép szűzpecsenye, amelyet lehártyáztam, egy csokor friss zöldpetrezselyem és egy zacskó szélesmetélt (véletlenül éppen vargányás ízesítéssel - ha lúd, hát legyen kövér...).

varszu3.jpg

Először a jó egycentis vastagra vágott, sózott és bosozott hússzeletkéket vaj és olaj keverékében megsütöm közepes tűzön, még egy gerezd rápréselt fokhagymával ízesítve, majd kiszedem egy tálra.

varszu4.jpg

 A zsiradékba kerül a gomba, ami alá még leheletnyi vizet öntök, meg ne égjen a pirításkor. Kevergetem, néha lefedem - pár perc az egész. Közben a petrezselyemzöld felét is hozzáadom.

varszu5.jpg

Amikor már majdnem kész a gomba, visszateszem a hússzeleteket, majd felöntöm 2,5 dl tejszínnel és lefedve összepárolom pár percig. Közben a tésztát is megfőzöm bőséges sós vízben. Így egyszerre készülnek el az ebéd alkotóelemei, már csak össze kell keverni őket.

Fontos, hogy elég sok leve legyen, mert a főtt tészta is felszívja, ezért érdemes a tészta főzővizéből tartalékolni, hogy hígítani tudjuk.

varszu6_1.jpg

Kész is az ősz slágere: friss és minőségi hozzávalókból, mindössze néhány perces munkával. A négy /és fél/ főre készített ebéd költsége annyi volt, mintha az étteremben egy adagot rendeltünk volna belőle...

varszu7.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr4611739909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmarc 2016.10.18. 09:37:14

A vagránya a legízletesebb gomba, azonban nem akarom elvenni az étvágyadat, de a képeken látható példányok szerintem kukacosak... Az apró lukak a tönkön és a kalapban jelzik ezt. Sajnos a vargányát elég gyakran támadják a kukacok (mert finom:), leszedéskor a tönk aljának megvágásával látható is, hogy lukacsos-e vagy sem. Jó tanács: a kukacos példányt is lehet fogyasztani, csak előtte meg kell szárítani (vékony csíkokra vágva teljesen kiszárítani). Ez után fogyasztható (kimennek belőle a kukacok, és nem fogyasztod el őket a gombával együtt (igaz, hogy fehérjeforrás, de azért tartózkodunk tőle:).

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.10.18. 13:50:05

@gmarc: a szokásos piaci felhozatalnál jobbnak találtam őket, persze egy-két helyen igazítani kellett rajta. Jó annak, aki maga tudja szedni a gombát az erdőben, mindig frisset tud enni.

2016.10.19. 16:41:30

@Mitzi von Küche: frissen szedve sem jobb a helyzet.
@gmarc: ezt a kérdést a "kockázat/előny" mérlegelésével kell kezelni! Én ennél kukacosabb gombát simán fogyasztok!

2016.10.19. 16:41:38

@Mitzi von Küche: frissen szedve sem jobb a helyzet.
@gmarc: ezt a kérdést a "kockázat/előny" mérlegelésével kell kezelni! Én ennél kukacosabb gombát simán fogyasztok!

Kafferbivaly Balambér 2017.11.13. 15:59:24

En minig csak felbevagott varganyat veszek a piacon: ha kukacos vagy nem vagjak el, otthagyom: mindig van fagyasztott otthon B tervnek.

Az elso ejszakai fagyok utan mar kevesebb a gombaszunyog, akkor eselyesebb egeszsegeseket talalni.

hobbikert.hu/magazin/gombalegyek-szuretelik-a-csiperket.html

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.11.13. 18:26:28

@Kafferbivaly Balambér: Én is, de az őszi csiperke nem olyan zamatos, mint a nyári, ezért ilyenkor inkább a jó minőségű fagyasztott vargányát használom.
süti beállítások módosítása