recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Fehérborban posírozott lazac

Mitzi von Küche

2016. november 07. - Mitzi von Küche

Ó, milyen előkelően hangzik: posírozott lazac... Hát még milyen egyszerű dolog elkészíteni! Ezúttal a mikrosütőt használjuk, és már rövid idő alatt kész is ez az ünnepekre is kiváló fogás.

Hogy mi is az a posírozás? Zöldséges alaplében, forráspont közeli hőfokon való viszonylag rövid hőkezelés, amely elsősorban a halaknál előnyös. A mikrohullámú sütő felettébb alkalmas hozzá.

Lássuk a fő alapanyagunkat: egy szép friss lazacderék megmosva, a szálkákat kikutatva, esetleges hasi hártyákat kikozmetikázva. Ez egy 50 dekás darab, két fő részére.

pola1.jpg

 A posírozóléhez: egy kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy hagyma, egy gerezd fokhagyma, fél citrom felkarikázva, só, egy deciliter jó minőségű fehérbor, egy babérlevél, néhány szál kakukkfű - vagy amit akartok, ugyanis lehet variálni tetszés szerint.

pola2.jpg

A kettévágott lazacot besózva, /fehér/borssal és citromlével meghintve egyelőre félrerakjuk. Egy megfelelő méretű jénai tálba tesszük a megtisztított, vékony hasábokra vágott gyökérzöldeket, hagymákat, citromot, a fűszereket, a bort és vízzel  felöntjük.

pola4.jpg

Fóliával lefedve 10 percig mikrózzuk 750 Watton.

pola5.jpg

Ezután kerülnek a forró alaplébe a lazcszeletek, bőrös oldallal felfelé újabb 8 - 10 percre - az idő a mérettől is függ. Lefedve 750 Watton mikrózzuk. Ellenőrizzük, hogy a közepe is elkészült-e. Ez a kíméletes elkészítési mód meghagyja a lazac finom eredeti zamatát és még új ízekkel is kiegészíti.

Körítésül sült krumpli volt a kívánság, de extraként félbevágott articsókaszívek is kerültek a tálra (ajándék Szicíiából),

pola3.jpg

meg aioli, azaz fokhagymás majonéz, ami jól passzol a halhoz és a hasábburgonyához egyaránt.

pola6.jpg

Tökéletes állagú a lazac posírozva. Jobban is szeretjük így, mint hagyományosan olajban vagy vajban sütve: kalóriaszegényebb, kímélőbb és finom ízei is jobban érvényesülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr611932209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2016.11.07. 23:38:10

A hal tetszik, de tényleg nem a sült krumpli az autentikus köret, hanem a főtt, alkalmasint kapor (szár tökéletes a céra) a főzővízben, és hozzá a szósz!

A szósz pedig lehetne egy kapros fhérboros szósz, amihez a posírozáshoz használt fehérboros alaplé leszűrve egy jó kezdet! A klasszikus recept:

4 dl hal alaplé
1 dl (főző)tejszín
2 evőkanálnyi vaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanálnyi apróra vágott kapor
Só és őrölt fehérbors ízlés szerint

Lényegében mint a besamel, azaz a felolvasztott vajba belekeverjük a lisztet, majd a forró alaplevet apránként adagolva belekeverjük. A lényeg a folyamatos keverés - én egy kis habverővel szoktam, - úgy teljesen sima lesz. Ezek után hozzáadjuk a tejszínt és hagyjuk lassan főni 10-15 percig. Ajánlatos kevergetni, hogy jól viselje a megpróbáltatást. A végén hozzákeverjük az apróra vágott kaprot és ízesítjük ízlés szerint. (Lehet "korrigálni" pár csepp borral és pár csepp citrmlével is, ahogy ízlik) Kis kapor ágacskával/levéllel díszítík.
Garantált siker!

Még egyszerűbb, fantasztikusan lazac ízű lazac:

Durvá(bb)ra őrölt citrombors
Sütőpapír
Lazac

Légkeverős sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Eközben a halat 12-15 dkg körüli szeletekre vágjuk. (Én ehhez lehúzom a bőrét.) Egy sütöpaírral borított alacsony tepsit (vagy sütőlapot) alaposan megszórok citromborssal, rátakom a szeleteket, és azokat is alaposan beszórom minden oldalról. Alternatív megoldás, hogy egy megborsozott papíron hempergetem a halakat, aztán rakom fel.
Figyelem, nem sózom!
Sütési idő 180 fokon a szeletek vastagságától függöen 8-10-12 perc. Érdemes kikisérletezni, mert itt csak ezt lehet elrontani!

A lazac meg a halak rákok jó részének a titka, hogy tudni/merni kell abbahagyni a sütését/főzését.

Ha sikerült a sütési idő, akkor a lazacunk puha, szaftos és szinte lemezeire eső állaggal fog rendelkezni, és nagyon finom!
Jól illik hozzá a hideg, tejföl/joghurt stb. alapba kevert, aprított metélőhagymát és kaprot mindenképpen, további zöldfűszereket tetszés szerint tartalmazó, fűszersóval, borssal, stb ízesített szósz, egy marék saláta és pár szem héjában főtt újkrumpli, és úgy tökéletes, ahogy van. Vagy bármilyen, pl édes/mustáros halszósz, zöldségek, vagy akár a fentebb leírt köret.

Jó étvágyat!
(Csak azért pötyögtem le a telefonomon mindezt, mert látom, hogy szereti a család a jó lazacot, tehát megérdemlik :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.11.08. 09:35:59

@morph on deer: Köszönöm a hozzászólást. A blog több mint 210 receptje közül számos lazac található, sokféle módon - de a variációk száma tényleg végtelen...
Még annyit, hogy egy kis darabka posírozott lazac megmaradt másnapra, szerény ebédemre: az íze valami fantasztikus volt!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.11.08. 22:46:55

A mikró helyett sütőben is készülhet a posírozott lazac, állítsd be 100 fokra és nagyjából 20 percig kell sütni.
süti beállítások módosítása