Ó, milyen előkelően hangzik: posírozott lazac... Hát még milyen egyszerű dolog elkészíteni! Ezúttal a mikrosütőt használjuk, és már rövid idő alatt kész is ez az ünnepekre is kiváló fogás.
Hogy mi is az a posírozás? Zöldséges alaplében, forráspont közeli hőfokon való viszonylag rövid hőkezelés, amely elsősorban a halaknál előnyös. A mikrohullámú sütő felettébb alkalmas hozzá.
Lássuk a fő alapanyagunkat: egy szép friss lazacderék megmosva, a szálkákat kikutatva, esetleges hasi hártyákat kikozmetikázva. Ez egy 50 dekás darab, két fő részére.
A posírozóléhez: egy kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy hagyma, egy gerezd fokhagyma, fél citrom felkarikázva, só, egy deciliter jó minőségű fehérbor, egy babérlevél, néhány szál kakukkfű - vagy amit akartok, ugyanis lehet variálni tetszés szerint.
A kettévágott lazacot besózva, /fehér/borssal és citromlével meghintve egyelőre félrerakjuk. Egy megfelelő méretű jénai tálba tesszük a megtisztított, vékony hasábokra vágott gyökérzöldeket, hagymákat, citromot, a fűszereket, a bort és vízzel felöntjük.
Fóliával lefedve 10 percig mikrózzuk 750 Watton.
Ezután kerülnek a forró alaplébe a lazcszeletek, bőrös oldallal felfelé újabb 8 - 10 percre - az idő a mérettől is függ. Lefedve 750 Watton mikrózzuk. Ellenőrizzük, hogy a közepe is elkészült-e. Ez a kíméletes elkészítési mód meghagyja a lazac finom eredeti zamatát és még új ízekkel is kiegészíti.
Körítésül sült krumpli volt a kívánság, de extraként félbevágott articsókaszívek is kerültek a tálra (ajándék Szicíiából),
meg aioli, azaz fokhagymás majonéz, ami jól passzol a halhoz és a hasábburgonyához egyaránt.
Tökéletes állagú a lazac posírozva. Jobban is szeretjük így, mint hagyományosan olajban vagy vajban sütve: kalóriaszegényebb, kímélőbb és finom ízei is jobban érvényesülnek.