Félkézzel, fél perc alatt összeállítható ez a könnyű és finom mogyorós csók. Hirtelen ötlettel dobtam össze - azon merengve, mit kezdjek egy zacskó mogyorós töltelékkel. Nehogy túl kevés édesség szerepeljen a karácsonyi asztalon...
Jó szívvel osztom meg, kezdő konyhatündérek is nagy sikert arathatnak vele.
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, egy zacskó készen kapható cukrozott mogyorós töltelék /25 dekás/, egy csomag vaniliás cukor, csipet só, pár csepp citromlé.
A sütőt 130 fokra előmelegítjük (légkeveréssel). A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, csipet sóval és a vaniliás cukorral, meg pár csepp citromlével, majd óvatosan belerétegezzük a cukros-mogyorós keveréket. Kiskanállal halmokat szaggatunk a sütőpapírral fedett tepsibe.
Félbevágott kandírozott cseresznyeszemekkel díszítettem a karácsony színeiben, de lehet mogyoróval, cukrozott narancshéj-darabkákkal vagy cukorgyöngyökkel is ékesíteni.
Addig kell sütni, míg a tetejét kissé keményebbnek érezzük (kb. 30 percig), ha barnulni kezdene, csökkentsük a hőt 100 fokra. Ha elkészül, hagyjuk még a kikapcsolt sütőben 10-15 percig. Utána maradjon a sütőpapíron teljes kihűlésig.
Zárt dobozban nagyon jól eláll egy hétig is hideg helyen, például a spájzban, csak arra kell ügyelni, hogy el ne fogyjon idő előtt...