Az észak-olaszországi Lombardia hegyes-völgyes vidékeiről származik ez a régi népi recept, a Valtellinából, de igazán népszerűvé Milánóban és Bergamóban vált. Itt kóstoltam én is és megkedveltem. Az olaszoknál kapható készen is a praktikus polenta-hajdinaliszt keverék, de már nem fért a csomagomba, így nem tudtam hozni haza. Magyar nyelvű polenta taragna /ejtsd: tarannya/ - receptet nem is találtam, de többek között már a nagy Jamie is írt róla.
Hajdinalisztet itthon éppen nem tudtam beszerezni, ezért bioboltban vettem hántolt hajdinát főzőtasakban, amit egyszerűen megdaráltam kávédarálóban /tasak nélkül/. Kukoricaliszt szerencsére kapható nálunk is többféle szemcsenagyságban. Ezeken kívül csak vaj és valamilyen keményebb sajt kell hozzá. A sajt eredetileg valtellinai, taleggio vagy más bergamasca - ezek híján bármilyen itthon is kapható kemény hegyi sajt használható.
A hozzávalók a képen:
Két liter vizet sóval felteszünk főzni, ha forr, beleszórjuk a kukorica- és a hajdinalisztet. 12 - 12 dekát használtam, ami legalább négy főre elég. Gyakori keverés mellett alacsony hőfokon főzögetjük kb. 40 percig - a régi népi receptek időt és odafigyelést igényelnek, de nem kerülnek sokba /Cucina povera: "szegények konyhája"/.
Amikor eljön az ideje, kb. 10 dekányi kockára vágott vajat keverünk a masszába, majd szintén 10 deka sajtot reszelünk bele. Pár percig még együtt főzzük kevergetve. Azonnal tálaljuk.
És ami fontos lehet, teljesen gluténmentes a polenta taragna - kitűnő köretnek, de önállóan is. Egy német receptblogon tapétaragasztóhoz hasonlították - hát, van benne valami - de szerencsére az íze nem olyan... Kacsacombot sütöttem mellé.
Lombardiában sült kolbász, marha - vagy nyúlragu, esetleg vargánya mellé tálalják, de finom önállóan is, megnyugtatja a gyomrot és nagyon egészséges.
Az étel a nevét - 'taragna' - arról a régi fakanálféléről kapta, amivel egykor kavargatták.
Könnyen elkészíthetjük ezt a finom gluténmentes ételt, de aki teheti, kóstolja meg a helyszínen, ilyen környezetben...