A rakott ételek számtalan variációs lehetőséget adnak a fantáziának és a hűtő/spájz aktuális tartalmának köszönhetően. Most természetesen a spárga van soron: idénye elég rövid, frissen érdemes fogyasztani a fehéret és a zöldet is. Ezért mindig variálok a receptekkel, nehogy unalmas legyen. Most egy új találmányom következik, meg is osztom a receptet - igazán könnyű elkészíteni. Eredetileg csak zöldspárgával terveztem, de kevésnek éreztem öt személyre, ezért még egy csomag fehér spárgát is felhasználtam.
A fehér spárga alsó fás részét levágtam, meghámoztam és sós-cukros vízbe állítva 10 percig főztem úgy, hogy a zsenge csúcsai kikandikáljanak a főzővízből. Utána darabokra vágtam. A zöldspárga alsó részét letörtem, megmostam és feldaraboltam, nem kell előfőzni, mert hamar megpuhul a rakott ételben. A közepesen vastag csirkemelleket megmostam, sózva és borsozva, fokhagymát rápréselve vajon átpirítottam. A nagy gnocchi nem házi, de minőségi olasz, pestoval töltve, ezt pár perc alatt kifőztem sós vízben. Az előkészületek ezzel meg is vannak, már csak össze kell rakni - és sütés.
Egy mélyebb porcelán sütőtálba öntöttem a vajat, amin a csirkemelleket pirítottam, rátettem a hússzeleteket,
erre került a gnocchi,
a tetejére pedig vegyesen a feldarabolt zöld és fehér spárga, a legfinomabb csúcsokat egyenletesen szétosztva.
Egy nagy doboz tejföl és fél doboz kaukázusi kefír keverékébe kevertem 5 dkg reszelt gouda sajtot, egy kis sót, rápréseltem egy gerezd fokhagymát és ráöntöttem a spárgás hús tetejére. 180 fokra /légkeveréssel/ előmelegített sütőbe tettem kb. háromnegyed órára, eleinte alufóliával fedve, majd anélkül.
Az ízek finom harmoniája kárpótol azért, hogy általában nem lehet jól fotózni a tányérba kitálalt rakott ételeket. Konklúziók: 1/ a sokszor meglehetősen íztelen csirkemell így jól feldobható, 2/ legközelebb egy tojássárgát is keverek a szószba, 3/ a gnocchi ötlete jónak bizonyult, máskor is alkalmazni fogom.
Hozzávalók: 3 kicsontozott csirkemell /4-4 darabra vágva/, 1 - 1 csomag zöld és fehér spárga, 1 doboz gnocchi, vaj, fokhagyma, só, bors, cukor.
A szószhoz: 1 nagy doboz tejföl, 1/2 doboz kaukázusi kefír /opcionálisan 1 tojássárga/, 5 dkg reszelt gouda sajt, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.