A finoman pörkölt törökmogyoró felejthetetlen ízét akartam becsempészni ebbe a tortába, gyermekkori ízemlékek alapján. Retro recept is lehetne, leszámítva, hogy a mascarponét még nemigen használták régebben. Saját kútfőből való fejlesztés, mint általában a tortadesszertjeim.
30 deka saját kezűleg megtisztított törökmogyorót óvatosan megpirítottam serpenyőben, utána lehántottam a héját.
Megdaráltam a mogyorót, úgy, hogy néhány nagyobb darabka is maradjon benne. Belekevertem egy nagy doboz felvert mascarponéba. Hozzáadtam még egy fél doboz habbá vert tejszínt és egy csomag habfixálót. Édesítettem, de csak mértékkel, kb. másfél evőkanál porcukorral és még egy kávéskanálnyi vaniliakivonattal ízesítettem.
Az időközben hét tojásból sütött kakaós piskótatortát kihűlése után óvatosan kettévágtam.
Az alsó felét jó vastagon megkentem a mogyorós krémmel, majd ráillesztettem a tetejét és azt is, meg az oldalát is megkentem a krémmel.
Hútőben pihentettem a másnapi tálalásig. Ünepi ebéd desszertjének készült, ezért elég hevenyészetten vágott szeletet sikerült csak fotózni a nagy zsibongásban, de isteni finom, könnyű torta sikeredett. Díszítésben nem vagyok profi, de ezt eddig nem bánta senki: a mogyorótorta felkerült a torta-kívánságlistára.
Hozzávalók:
a piskótatortához: 7 tojássárga, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaniliás cukor, 6 evőkanál fiinomliszt, 1 nagy evőkanál sötét kakaópor, csipet só, a 7 tojásfehérje habbá verve 3 evőkanál kristálycukorral.
a krémhez: 30 dkg pirított, darált törökmogyoró /nem amerikai földimogyoró!/, 1 nagy doboz /500grammos/ mascarpone, 1/2 doboz habtejszín, 1 tasak habfixáló, 1 kávéskanál vaniliakivonat /vaniliás cukorral is helyettesíthető/, másfél evőkanál porcukor.