recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Angus steak

Mitzi von Küche

2017. július 31. - Mitzi von Küche

A jó öreg Angus-t mindig szívesen rendeli az ember étteremben, hogy lehetne akkor ellenállni az alkalomnak, ha egy üzletben elfogadható áron kaphatunk 21 napig érlelt Angus steakhúst?

Készítsük el otthon, nem nagy ördöngősség! Íme, az eredmény - ugye, nem is rossz?

ang5.jpg
 Így néztek ki a finoman márványozott szeletek sütésre várakozva, már szobahőn tartva, enyhén sózva, gazdagabban borsozva és olivaolajjal megkenegetve.

ang1.jpg

 Ha steak-ebédre/vacsorára készülünk, nagyon fontos a sorrend és a jó időzítés. Legtöbbször gombát adok mellé, így annak a sütésével kezdem a munkát. A megtisztított, félbe-negyedbe vágott csiperkéket olajon megsütöm, sózás és provanszi fűszerekkel való ízesítés után, néha kicsit lefedve - pár perc alatt el is készül. Egy lefedett jénai tálban félreteszem.

ang2.jpg

 Most jön a java: a hús sütése. Felforrósítom az öntöttvas grillserpenyőt - olaj nélkül. Amikor már forró, beleteszem a hússzeleteket. Mivel szép csíkokat hagy a sütő, egy perc után fordítok a húsok állásán egy negyedet - így kapjuk meg a csini négyzetrácsos mintát. Két percet sül az egyik oldalon és két percet a másik oldalon, így lesz a közepe rózsaszín: á point. Ha letelt a sütési idő, egy porcelántálba tesszük a steakeket pihenni, lefedve.

ang3.jpg

 Végül egy kis krumplit is érdemes sütni, hogy komplett legyen, ezúttal rósejbnit, azaz vékony karikákra szelt, leszárított krumplikarikákat sütöttem bő forró olajban. Papírtörlőre szedtem, csak utólag szabad sózni.

ang4.jpg

 Minden elkészült, lehet tálalni. 

ang6.jpg

Facebook-on is megtalálhatjátok a Lepcsánkparty legjobb posztjait és receptjeit!

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr1612651013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cobra408 2017.08.01. 10:59:07

Kanadai kollégám mondta vala, mikor elmeséltem, hogy grill híján öntöttvas serpenyőben készítettem a steak-et: "Serpenyőben??? "Istenkáromlás!"
:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.08.01. 11:51:41

@Cobra408: Igaza is van, de ebben az időben inkább nem grilleznék... :)

Nem leszünk gyarmat ! 2017.08.01. 11:55:38

Az Angusok valóban jók a sztékhez, ez tény , gyönyörű az erezettségük, de elég faggfyúízüek ezért ha bécsiszeletet, vagy párizsi szeletet akarunk készíteni akkor akár a Magyar Tarkával is jobban járunk mert finomabb lesz. Ha IKEÁS húsgombócot készítünk, vagy bolognai spagettire teszünk darált marhahúst, akkor sincs jelentősége az erezettségnek nyugodtan használjunk Magyar Tarkát, csak a Holstein Frízek húsától óvakodjunk mert az nagyon mócsingos :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.08.01. 12:20:05

Mindig próbálkozom a steakekkel, mert azt az ízt szeretném reprodukálni, amit Argentínában éreztem, amikor az egykilós /!/ húsokat ettük, kb. 10 dollárért /!/ - de sosem sikerül, még úgynevezett argentin steakekkel sem.
süti beállítások módosítása