Találós kérdés: a legegyszerűbb, gyors, olcsó és finom desszert, szeretik kicsik és nagyok - mi az? Hát az angol morzsasüti, azaz a crumble! Ha van egy kis doboznyi szedrünk, ne habozzunk pár perc alatt összedobni ezt a finomságot.

Kb. 20 dekányi szeder elég hozzá.

Három nagyobb és két kisebb kivajazott felfújt-formába osztottam el a szedret és megszórtam barnacukorral.

Kimértem 30 gramm zabpelyhet, 30 gramm finomlisztet, 40 gramm barnacukrot,

összekevertem 50 gramm vajjal, hogy morzsás állagú tésztát kapjak. Beadagoltam a formákba a gyümölcs fölé. Mivel kimaradt egy kis morzsa, azt egy plusz formába meggylekvárra rétegeztem rá.

Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig. A legjobb fagyival tálalva: erre a szedres morzsasütire málna-szörbet került, ami remekül harmonizált a szeder ízével.

Hogy miért ajánlom ezt az egyszerű, de nagyszerű desszertet? Azért, mert szinte bármely gyümölcsből - sőt, gyümölcs híján lekvár felhasználásával is pillanatok alatt elkészíthető és különösen a gyerekek roppantul szeretik. Szederszezonban számtalanszor elkészítem, de más gyümölcsökkel (őszibarack, körte, alma, stb.) is kiváló.
