Ó, milyen előkelően hangzik: csőben sült... Pedig egyszerűen csak a sütőben sütött ételeket nevezik ilyen fennkölten az étlapokon (lásd még gratinírozott). Akkor készítsünk ilyen hangzatos nevű ételt, ami igazából egyszerű, költséghatékony és nagyon finom.
A friss karfiol most nagy választékban és olcsón kapható a piacokon. Érdemes fogyasztani, mert finom, kalóriaszegény, ugyanakkor laktató és mert még mindig kevesebb zöldséget fogyasztunk, mint kellene az egészségesebb életmódhoz.
A karfiolt rózsáira szedve jól megmosom. A csirkecombokat kettévágom, megtisztítom a zsíros részektől és megmosom. Sózva, befűszerezve (grill és provanszi fűszerkeveréket használtam) étolajon átpirítom.
Egy nagyméretű tepsit alufóliával kibélelek, erre kerülnek az elősütött csirkecomb-darabok és a karfiolrózsák. Aláöntöm a sütőzsiradékot és még annyi vizet, hogy félig ellepje.
180 fokra előmelegített sütőben a tepsit alufóliával lefedve sütöm-párolom egy óra hosszat.
Összekeverek egy nagy doboz tejfölt egy tojással, két gerezd zúzott fokhagymával és 10 dkg reszelt keményebb típusú sajttal - éppen Bergkäse, azaz hegyi sajt volt itthon, majd a sütőből kivett tepsibe öntöm. Újra visszateszem sülni, de most már fólia nélkül kb. 20 percre.
Az utolsó percekben még megszórom egy kis frissen reszelt parmezánsajttal is.
Egy picit átkapcsolok grill-funkcióra a pirítás kedvéért.
Körítés nem szükséges mellé, mert a karfiol a sajtos-tejfölös mártással harmonikusan illeszkedik a puha csirkecombhoz. Igazán kevés fáradsággal elkészíthető és nagyon finom a karfiolos csirkecomb csőben sütve.
Hozzávalók 5 személyre:
4 nagy egész csirkecomb
1 közepes méretű karfiol
1 nagy doboz tejföl, 20%-os
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt keményebb típusú sajt (pl edami)
étolaj
só, bors, fűszerek