recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Csőben sült karfiolos csirkecomb

Mitzi von Küche

2017. október 16. - Mitzi von Küche

Ó, milyen előkelően hangzik: csőben sült... Pedig egyszerűen csak a sütőben sütött ételeket nevezik ilyen fennkölten az étlapokon (lásd még gratinírozott). Akkor készítsünk ilyen hangzatos nevű ételt, ami igazából egyszerű, költséghatékony és nagyon finom.

A friss karfiol most nagy választékban és olcsón kapható a piacokon. Érdemes fogyasztani, mert finom, kalóriaszegény, ugyanakkor laktató és mert még mindig kevesebb zöldséget fogyasztunk, mint kellene az egészségesebb életmódhoz.

karf_cs1.jpg

A karfiolt rózsáira szedve jól megmosom. A csirkecombokat kettévágom, megtisztítom a zsíros részektől és megmosom. Sózva, befűszerezve (grill és provanszi fűszerkeveréket használtam) étolajon átpirítom.

karf_cs2.jpg

 Egy nagyméretű tepsit alufóliával kibélelek, erre kerülnek az elősütött csirkecomb-darabok és a karfiolrózsák. Aláöntöm a sütőzsiradékot és még annyi vizet, hogy félig ellepje.

karf_cs3.jpg

180 fokra előmelegített sütőben a tepsit alufóliával lefedve sütöm-párolom egy óra hosszat. 

karf_cs4.jpg

Összekeverek egy nagy doboz tejfölt egy tojással, két gerezd zúzott fokhagymával és 10 dkg reszelt keményebb típusú sajttal - éppen Bergkäse, azaz hegyi sajt volt itthon, majd a sütőből kivett tepsibe öntöm. Újra visszateszem sülni, de most már fólia nélkül kb. 20 percre.

 karf_cs5.jpg

 Az utolsó percekben még megszórom egy kis frissen reszelt parmezánsajttal is.

 karf_cs6.jpg

 Egy picit átkapcsolok grill-funkcióra a pirítás kedvéért.

karf_cs7.jpg

Körítés nem szükséges mellé, mert a karfiol a sajtos-tejfölös mártással harmonikusan illeszkedik a puha csirkecombhoz. Igazán kevés fáradsággal elkészíthető és nagyon finom a karfiolos csirkecomb csőben sütve.

karf8.jpg
 

 

Hozzávalók 5 személyre: 

4 nagy egész csirkecomb

1 közepes méretű karfiol

1 nagy doboz tejföl, 20%-os

1 tojás

2 gerezd fokhagyma

10 dkg reszelt keményebb típusú sajt (pl edami)

étolaj

só, bors, fűszerek

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr7412936317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.17. 11:15:56

Én magam csak a tojás sárgáját használom hasonló esetben. Abból viszont egy nagy doboz Nagyné féle tejfölhöz legalább kettőt.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.10.17. 13:57:10

@pizzaszeletvágó: Egy tojás (mondjuk, extra nagy) is jól összefogta és igen, Nagyné és fiai tejföl.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2017.10.18. 20:57:03

Az ausztrál mesterszakácsban a minap csokoládés-karfiolos fagylaltot készítettek. Kicsit bizarrnak tűnt, de akár még jó is lehet.:)
Nekem azért ehhez a fenti verzióhoz több bizodalmam van. :)

EZAZ! 2017.10.29. 16:57:10

Elkészítettem, nagyon jól sikerült, persze más is volt a tányéron mint az utolsó képen árválkodó összesült cucc, de a lényeg, hogy ízlett neki.

Kérdezte, honnét a recept, persze nem vallottam magaménak, csupán annyit mondtam neki, hogy egy kedves hölgytől, akinek az első kérdése az lesz hozzád, érzékeny vagy-e a lidocainra.

Sokat kell visszaolvasnom, gondolom nem baj, ha régiekre is reagálok.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.10.30. 10:03:34

@EZAZ!: Nem is igaz - az első kérdésem mindig az, hogy tetszett a receptem!

Kumari aki Nilüfer 2019.10.11. 09:38:39

Nahát! mennyien ismerjük a Nagyné és fiait..:))) Karfiol mindig, bárhogy....így is! (szükséges alá az a folyadék? Én anélkül szoktam, és nemcsak karfiollal.)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.10.13. 10:06:06

@Kumari aki Nilüfer: Én szeretem párolni is, nemcsak sütni. Most is vettem egy gyönyörű karfiolt a piacon, valami újon törném a fejemet, ha lenne rá időm...

Kumari aki Nilüfer 2019.10.13. 10:20:52

Galéria (5)
Sajtos fokhagymás rakott karfiol
Beküldve: 2014.06.05.
Kategória: Zöldséges ételek
Küldte: Szigi
Látták: 283391
Miben készült? Főzőlap, Sütő
Melyik évszakban? Egész évben
Konyha: Magyar
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,17 csillag 108 értékelés alapján
Nehézségi szint:
Haladóknak

Elkészítési idő:
60 perc

Mennyiség:
4 fő részére

Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

1 nagy fej karfiol
2 db 120g-os zacskós rizs
5 dl főzőtejszín (20%-os )
25 dkg reszelt sajt
2 db tojás
3-4 gerezd fokhagyma
1 db nagy sárgarépa
1 db paradicsom
petrezselyem
margarin a kenéshez és a rizshez
prézli
só, bors, vegeta
Hirdetés

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk, a répát nagyobb hasábokra vágjuk. Feltesszük főni vegetás vízben és hagyjuk kicsit megpuhulni (ne főzzük sokáig).

Eközben a zacskós rizst sós vízben megfőzzük. A fokhagymát pici sóval, borssal, vegetával összetörjük. Egy jénai tálat kivajazunk és megszórunk prézlivel. A megfőtt rizst az összetört fokhagyma felével és fél evőkanálnyi Rámával összeforgatunk és félretesszük. A karfiolokat és a répát kivesszük a vízből.

A tejszínt a reszelt sajt felével és 2 tojással összekeverünk, a maradék fokhagymát is hozzáadjuk, picit tehetünk hozzá a karfiol főzőlevéből is és ízesítjük sóval, borssal, vegetával, petrezselyemmel. A rizs 2/3-át a jénai aljára simítjuk, majd ráhelyezzük a karfiolt és a répát, ráöntjük a tejszínes öntetet, majd a rizs másik felével beborítjuk.

Egy paradicsomot felkarikázunk, ízlésesen ráhelyezzük a tetejére, végül a maradék sajtot összeforgatjuk egy kis prézlivel és rászórjuk. 190 C fokos sütőben pirosra sütjük.

Ezt ismered?? A családom nagyon szereti

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.10.14. 09:45:00

@Kumari aki Nilüfer: Nem ismerem, de érdekes. A karfiolt mi legtöbbször párolva, vajban pirított morzsával esszük, körítés gyanánt.
süti beállítások módosítása